‘Winkeliers beleven goede kerst’

De laatste weken van het jaar zijn inmiddels ingegaan. De winkelstraten gingen in rap tempo over van Sinterklaas naar kerst , net zoals de meeste consumenten. Het is druk in de winkelstraten en winkeliers verwachten dan ook een extra omzet van rond de 815 miljoen euro. Dat meldt Detailhandel Nederland.

Het herstel van de economie zet door en dat is ook in de winkelstraten merkbaar. Het consumentenvertrouwen ligt boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Consumenten zijn positiever gestemd en daarmee neemt ook de koopbereidheid toe. Er wordt weer meer geld uitgegeven aan cadeautjes voor elkaar, de zelfgemaakte luxe Kerstdiners, en aan nieuwe outfits die speciaal voor Kerst worden aangeschaft. Een verschuiving is waarneembaar in de afzetkanalen van winkeliers. Consumenten maken steeds meer gebruik van de combinatie van kanalen die ze tot hun beschikking hebben. Zo oriënteren ze zich vaak op internet, waarna ze tijdens een gezellig dagje winkelen de knopen doorhakken. Inmiddels komt 70% van de totale online omzet ten goede aan winkeliers die zowel een fysieke winkel als een webwinkel hebben.

Trends en tradities
Winkeliers grijpen Kerst aan om nog meer in te spelen op de behoefte aan beleving tijdens het winkelen. Dat begint al in de winkelstraat. Zo schieten de Kerstmarkten in winkelgebieden als paddenstoelen uit de grond, een trend die uit Duitsland is overgewaaid. Een trend die hieruit voort vloeit en ook steeds meer Nederlanders bereikt dit jaar is het buiten barbecueën met Kerst. In de tuin rond de vuurkorf met een glaasje glühwein, al dan niet in een hippe, foute Kersttrui. En voor de gastheer- of vrouw met weinig tijd zijn er zelfs complete maaltijdboxen die worden thuisgebracht te bestellen. Ook het vertrouwde, oer-Hollandse gourmetstel komt bij veel gezinnen ook dit jaar weer op tafel.

Ruime openingstijden
In de periode voor Kerstmis hebben veel winkels ruimere openingstijden. Naast extra koopzondagen, zijn er de dinsdag en woensdag voor kerst extra koopavonden om de verwachte drukte te kunnen verwerken. Op kerstavond moeten winkels om 19:00 uur gesloten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *