Verscherpte controle van etiketten en webshops

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit start dit najaar met extra controles op naleving van de nieuwe regels voor etiketten en webshops. Dit laat zij in een stakeholdersoverleg weten, zo meldt NPN. Veranderd met deze nieuwe regels zijn onder andere de weergave van allergene stoffen, lettergrootte en informatievoorziening bij verkoop op afstand, zoals webshops.

Sinds 13 december vorig jaar gelden er nieuwe regels voor de informatie die bij levensmiddelen en voedingssupplementen moet worden verstrekt. Het ministerie van VWS geeft aan dat het gebruikelijk is bij nieuwe wetgeving niet direct na invoering te gaan sanctioneren. Vanaf dit najaar zullen wel extra controles worden uitgevoerd.
Voor etiketten golden al veel voorschriften over welke informatie er precies op moet staan. De nieuwe Europese wetgeving is bedoeld om etiketten beter leesbaar te maken. En de consument te helpen om een goede voedselkeuze te maken met aandacht voor gezondheid, herkomst en de samenstelling van het product. NPN geeft nogmaals de belangrijkste veranderingen voor voedingssupplementen op een rijtje:

Grote letters op etiket
Alle verplichte informatie op het etiket moet in een lettergrootte van 1,2 mm zijn. Dat is best groot. NPN heeft met anderen kunnen bewerkstelligen dat voor kleine verpakkingen een iets kleinere, maar leesbare letter mag worden gebruikt. Bij voedingssupplementen hebben we te maken met veel verplichte informatie en relatief kleine verpakkingen.

Allergenen duidelijker herkenbaar 
Gluten, melk, noten en bepaalde andere stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Deze allergene stoffen moeten extra duidelijk worden weergegeven in de lijst met ingrediënten. Zo zijn ze voor consumenten sneller zichtbaar.

Webshops
Veel webshops moeten door deze nieuwe regels meer informatie geven dan voorheen gebeurde. Consumenten moeten vóór aanschaf van een product alle informatie kunnen inzien die ze in de winkel ook zouden zien. Bijvoorbeeld de ingrediënten, hoeveelheden en specifieke meldingen over de samenstelling en het gebruik van het product.

Advies
NPN biedt bedrijven actief hulp bij de informatie die bij voedingssupplementen gegeven moet worden. Voor de etikettering van supplementen zijn tal van voorschriften van toepassing, denk aan wetgeving over gezondheidsclaims, ingrediëntendeclaratie, additieven en Novel Foods. Via NPN Consultancy kunnen wij u wegwijs maken in alle relevante wetgeving of een etiket toetsen op alle wettelijke voorschriften.

Speciaal voor webshophouders organiseert NPN op woensdagavond 4 november een workshop. Meer informatie en inschrijving, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *