Uitleg medicijn in apotheek niet meer apart op rekening

Per 2016 zal het begeleidingsgesprek voor nieuwe geneesmiddelen door de apotheker niet meer apart op de rekening vermeld worden. Dat heeft de NZa bekendgemaakt. De toeslag voor uitleg over een nieuw medicijn moet wel betaald worden, maar wordt als één bedrag vermeld.

Uit een proef bleek dat veel apothekersassitenten het afgelopen jaar te maken hebben gekregen met agressie naar aanleiding van het losse ‘uitlegbedrag’ op de rekeningen. Velen van hen werkten daardoor met tegenzin. De apothekersbrancheorganisatie KNMP is verheugd over het besluit van de zorgautoriteit.Deze drong bij relevante partijen aan om de splitsing van het tarief op te heffen.

Doordat het begeleidingsgesprek per 2016 als integraal onderdeel van de eerste terhandstelling op de nota komt te staan, wordt duidelijk dat zo’n gesprek niet optioneel is. Het gesprek is een onlosmakelijk onderdeel van de zorgprestatie. Het aanschrijven, de medicatiebewaking, het eventuele overleg met de voorschrijver, de interne controles én het baliegesprek bij de start van de medicatie zijn cruciale voorwaarden voor veilig en effectief medicijngebruik.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *