Trump roept farmaceutische industrie op om meer productie in Amerika

Tijdens een ontmoeting met zes grote farmaceutische bedrijven in het Witte Huis, heeft de Amerikaanse president Donald Trump de farmaceutische industrie dinsdag opgeroepen om een groter deel van de productie naar Amerika te verplaatsen. Ook drong hij aan op lagere prijzen voor medicijnen. Trump beloofde de farmabedrijven dat hij het goedkeuringsproces van nieuwe medicijnen gaat versnellen. De president is eveneens van plan de Amerikaanse toezichthouder, de Food and Drug Administration, die over goedkeuring van medicijnen gaat, te ‘stroomlijnen’. De Amerikaanse president stelde dat andere landen een groter deel moeten gaan betalen van de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. ´We gaan een einde maken het wereldwijde meeliftgedrag.´

Bij de ontmoeting waren de bestuursvoorzitters van Novartis AG, Merck & Co, Johnson & Johnson, Celgene Gorp, Eli Lilly & Co en Amgen, en het hoofd van de lobbygroep Pharmaceutical Research and Manufacturers of America aanwezig. De koers van vijf van de zes aanwezige bedrijven steeg na het overleg, met gemiddeld 1%. Ook de aandelen van andere farmaceutische bedrijven profiteerden. De S&P 500, waar deze bedrijven genoteerd staan, daalde juist met 0,5%. De stijging is vermoedelijk te danken aan Trumps belofte om sneller nieuwe medicijnen goed te keuren.

Merck & Co en Johnson & Johnson zijn beide sterk vertegenwoordigd in Nederland. Johnson & Johnson heeft een groot afdeling onderzoek en ontwikkeling in Leiden. Merck — in Europa meestal MSD genoemd — heeft belangrijke fabrieken in Haarlem en Oss.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *