Grootste zuivellaboratorium van Europa geopend

Qluip heeft sinds eind vorige week het vernieuwde zuivellaboratorium in Zutphen in gebruik. De officiële opening van het chemisch en microbiologisch laboratorium werd verricht door koning Willem-Alexander. De onafhankelijke onderneming doet veel onderzoek voor zuivelbedrijven en kampt met ruimtegebrek. Met een uitbreiding van circa 1000 m2 is nagenoeg een verdubbeling van het aantal vierkante meters gerealiseerd.

In Zutphen worden jaarlijks bijna 15 miljoen monsters rauwe melk van koeien en geiten geanalyseerd. Dit gebeurt in opdracht van zuivelondernemingen en veeverbeteringsorganisaties. Daarnaast worden ruim een half miljoen chemische en microbiologische analyses uitgevoerd op zuivelproducten, zoals kaas, boter, melkpoeder en zuigelingenvoeding.

Verder voert Qlip vanuit een tweede vestiging in Leusden jaarlijks ruim 13.000 audits en beoordelingen uit op het functioneren van kwaliteitssystemen in de melkveehouderij en zuivelsector. Er werken 250 mensen bij de onderneming, waarvan 175 in Zutphen.

Qlip is ontstaan in 2007 door een fusie tussen het Melkcontrolestation Nederland (MCS), de Organisatie Certificering Melkveebedrijven (OCM) en het private deel van de Stichting COKZ. De onderneming is financieel gezond: de afgelopen jaren schommelde de nettowinst tussen de negen ton en de anderhalf miljoen.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *