Teken: de schaduwkant van de zomerzon

Het is deze week de Week van de Teek. In deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het voorkomen en behandelen van teken en tekenbeten. Meer dan 20 % van deze bloeddorstige diertjes is besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In aanloop naar deze week kondigde het RIVM aan een groot onderzoek te gaan doen naar deze ziekte. Het instituut wil vooral achterhalen waarom de meeste mensen met de ziekte van Lyme baat hebben bij antibiotica maar ongeveer 1000 tot 2000 mensen blijvende klachten houden.

Natuurlijk is het nog beter om een tekenbeet te voorkomen. Care Plus heeft een hele range aan producten – van sprays met en zonder DEET tot geïmpregneerde sokken – die de teek op afstand houden. Dat is nodig, want er worden jaarlijks maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders gebeten. Stap één naar minder beten is bewustwording. Daarom introduceerde Care Plus dit jaar een hele handige infographic met allerlei tekenweetjes. Je vindt hem hier.

Tekenbeet
Lang niet elke tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme, maar het gebeurt wel steeds vaker – ook in eigen land. Per jaar raken 22.000 Nederlanders besmet. De maanden dat het zonnetje schijnt en we lekker naar buiten gaan, is ook de teek het meest actief. Vanuit zijn beschutte woonplaats in hoog gras, struik of heide gaat hij op zoek naar mensen en dieren om als een klein vampiertje hun bloed te zuigen. Zo’n tekenbezoekje kan wel tot drie dagen duren; een kort verblijf waarin de ongewenste parasiet zich niet alleen volzuigt, maar ook bacteriën achterlaat. Is de teek besmet met Borrelia, dan ligt de ziekte van Lyme op de loer. Reden genoeg om op mooie dagen even stil te staan bij wat zich allemaal verschuilt in het struikgewas en voorzorgsmaatregelen te nemen. De nieuwe infographic van Care Plus helpt daarbij.

Care PlusMini-spray in je broekzak
Ga je een flinke wandeling maken op een mooie voorjaars- of zomerdag? Zorg dan voor bedekkende kleding. Hup die broek in de sokken! Care Plus heeft speciaal geïmpregneerde Bugsox die voeten en enkels beschermen tegen muggen en teken. En dat niet alleen, deze naadloze wandelsokken zijn comfortabel en houden je voeten langer fris, zowel bij hoge als lage temperaturen. Daarnaast is DEET je beste vriend. Dit afweermiddel houdt niet alleen muggen op afstand, maar werkt ook tegen teken. Care Plus heeft producten met 30%. 40% en 50% DEET die voldoen aan de hoge eisen van de EU-Biocidal Products Regulation. Liever geen DEET? Ook Care Plus Anti-Insect Natural is bewezen effectief tegen teken. Het werkt op basis van lemon – eucalyptus extract en beschermt tot wel zes uur. Nieuw in het assortiment zijn de mini-sprays in zowel de DEET als de Natural range. Past gemakkelijk in je broekzak!

Stop de teek
Tropicare CEO Arnoud Aalbersberg is groot voorstander van meer bewustwording op het gebied van teken en tekenbeten: “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat je niet alleen in het buitenland nare ziektes op kunt lopen. De teek trekt zich niets aan van grenzen en komt ook in Nederland voor. Daarom hebben wij een infografic gemaakt met tekenweetjes. Wanneer zijn ze actief? Waar kom je ze tegen? En vooral: wat moet je doen om een beet of een besmetting met Lyme te voorkomen? Met die informatie in het achterhoofd kunnen we lekker naar buiten en gezond genieten van de zomer!” Zie ook www.stopdeteek.nl met alles wat je moet weten over het voorkomen van een tekenbeet of wat te doen als het kwaad eenmaal is geschied.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *