Verkeerd medicijngebruik leidt tot ziekenhuisopnames ouderen

Jaarlijks worden 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Tweederde van de opgenomen patiënten is ouder dan 65 jaar. De helft van deze spoedopnames bij ouderen had voorkomen kunnen worden.

Daarom organiseren ouderenorganisatie Unie KBO en KNMP samen een reeks van informatiebijeenkomsten om verkeerd medicijngebruik te voorkomen en om misverstanden rondom medicatieveiligheid weg te nemen. De eerste informatiebijeenkomst ‘Wijs met medicijnen’ vindt plaats op donderdag 16 april in het Limburgse Bergen.

Elderly-MedicineMedicijngebruik kan juist op oudere leeftijd meer problemen geven. Zo reageert het lichaam anders op medicijnen doordat bijvoorbeeld de werking van de nieren afneemt. “Ook weten veel mensen niet dat middelen van de drogist niet altijd goed combineren met receptgeneesmiddelen. Door samen te werken met apothekers hopen wij zo veel mogelijk ouderen te bereiken”, aldus Unie KBO directeur Manon Vanderkaa.
Tijdens deze bijeenkomsten hopen apothekers ouderen bewust te maken van veilig medicijngebruik. Gerben Klein Nulent, apotheker en voorzitter van de KNMP: “Het komt helaas maar al te vaak voor dat mensen bijwerkingen ervaren van een geneesmiddel terwijl een kleine aanpassing in de dosering of een ander middel deze bijwerkingen voorkomt. Apothekers helpen ouderen om hun medicijngebruik zo veilig mogelijk te laten zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *