Nederlanders nu al druk met online shoppen voor feestdagen

Traditioneel waren november en december dé maanden waarin de inkopen voor de feestdagen werden gedaan. De afgelopen jaren is er echter een verschuiving te zien; online gaan Nederlanders namelijk in september al langzaam aan op zoek naar cadeaus. Hoewel de meeste mensen zich op de smartphone oriënteren (48%), worden de meeste online aankopen in Nederland (70%) uiteindelijk op de desktop gedaan. Dit blijkt uit cijfers van beslist.nl. Zij keek naar het online winkelgedrag van Nederlanders én wat er op de verlanglijstjes voor Sinterklaas en Kerst staat.

De afgelopen jaren was er een constante stijging te zien in het aantal mensen dat cadeaus voor Sinterklaas en Kerst online koopt. Niet zo heel vreemd, gezien de algemene groei in online bestedingen en de focus van webshops op levertijden en gemak. Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat Nederlanders de drukke winkels ontwijken en liever zelf kiezen waar en wanneer zij winkelen.

Op tijd
Opvallender is dat consumenten al eerder lijken te beginnen met het zoeken en kopen van cadeaus. In een onderzoek van het Amerikaanse Retailmenot.com geeft 25% van de mensen aan al voor oktober bezig te zijn met het kopen van cadeaus. Bij beslist.nl begon, zowel in 2016 als 2017, de toename van het aantal bezoekers in populaire cadeau categorieën al in september. De grootste piek is over het algemeen nog wel begin december, want last-minute shopping is een tijdloos ‘concept’.

Kijken, kijken, maandag kopen
De afgelopen drie maanden was er een duidelijke verschuiving te zien in het online koopgedrag van de consument. Hoewel zondag nog steeds veruit de drukste dag is qua kijkers worden de meeste aankopen bij beslist.nl nu op maandag gedaan. Dit was het eerste half jaar van 2017 nog de woensdag. Hieruit valt op te maken dat mensen sneller tot aankoop over gaan dan voorheen. Een belangrijke ontwikkeling voor webshops om rekening mee te houden bij het uitrollen van marketingactiviteiten voor de feestdagen.

Skip-bo bovenaan verlanglijstjes
Het is ieder jaar weer een uitdaging om cadeaus te kopen die origineel en mooi zijn én in het budget passen. De meest voor de hand liggende categorieën, zoals speelgoed, parfumerie en sieraden, ontbreken natuurlijk niet in de top 10. Ieder jaar is er weer een speelgoed item dat alle kinderen willen hebben, dit jaar is dat het Skip-Bo spel. Dit is wat de Sinterklaas en de Kerstman naar verwachting het vaakst in onze schoen en onder de boom zullen leggen:

  1. Speelgoed
  2. Multimedia-accessoires
  3. Kantoorbenodigdheden
  4. Erotiekartikelen
  5. Parfumerie
  6. Sieraden
  7. Eten & drinken
  8. Elektronica
  9. Horloges
  10. Kleding

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *