Nederland Europees kampioen winkeldiefstal

Nederland is Europees kampioen op het gebied van derving. Dat is het verlies aan omzet dat retailers jaarlijks lijden door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Met een dervingspercentage van 1,48% – het hoogste in heel Europa van alle 16 deelnemende landen – is Nederland de slechtste leerling in Europa. Concreet betekent dit dat de Nederlandse retail 1,36 miljard euro misloopt door derving in 2014. De Nederlandse cijfers staan bovendien in schril contrast met de Europese trend. 55% van de Europese retailers noteerden het voorbije jaar een daling inzake winkelcriminaliteit. Nederlandse retailers stelden een stevige stijging vast. Toch is er ook een positieve noot: het Nederlands winkelpersoneel behoort tot één van de eerlijkste van Europa. Enkel Duitse en Oostenrijkse medewerkers stelen minder van hun baas. Dit alles blijkt uit de veertiende editie van de Global Retail Theft Barometer, een onafhankelijk wereldwijd onderzoek uitgevoerd door The Smart Cube in opdracht van Checkpoint Systems.

Tabel1Nederland hoogste derving ter wereld na Mexico
Winkeldiefstal is in Nederland met een percentage van 1,48% op de totale retailomzet de op één na hoogste van alle respondenten. Enkel Mexico (1,68%) scoort in 2014 slechter dan Nederland. Daarmee scoort Nederland niet alleen slechter dan het wereldwijd gemiddelde van 1,23%, maar ook slechter dan het Europees gemiddelde van 1,05%. In Europa doet geen enkel land het slechter. Buurlanden België (1,19%), Duitsland (1,08%) en het Verenigd Koninkrijk (0,89%) doen het opvallend beter dan Nederland. De drie beste leerlingen van de klas zijn bovendien allemaal Europees: Noorwegen (0,75%), Zwitserland (0,76%) en Frankrijk (0,81%) noteerden het afgelopen jaar van alle deelnemende landen de laagste derving.

Nederlands winkelpersoneel steelt weinig
Derving heeft verschillende oorzaken. De diefstalbarometer maakt een onderscheid tussen 4 categorieën: winkeldiefstal, diefstal door personeel, verlies ten gevolge van administratieve fouten en leveranciersfraude.

Tabel2Nederland heeft zijn titel van Europees kampioen te danken aan het hoge percentage winkeldiefstal. Maar liefst 73% van de derving (1,03 miljard euro) in de Nederlandse retail is toe te schrijven aan winkeldieven. Geen enkel Europees land doet slechter. Oostenrijk (70%), Turkije (66%) en Duitsland (65%) komen in de buurt van het Nederlandse percentage. Buurlanden België (48%) en het Verenigd Koninkrijk (26%) hebben beduidend minder last van stelende klanten.

Toch is er ook positief nieuws voor de Nederlandse retailer. Het Nederlandse winkelpersoneel behoort tot het eerlijkste van Europa. Enkel Duits (11%) en Oostenrijks (10%) winkelpersoneel stelen minder van hun baas dan hun Nederlandse collega’s (14%). Dat is des te opvallender aangezien het de eerste keer is in de geschiedenis van de diefstalbarometer dat de ondervraagde retailers wereldwijd diefstal door personeel als de grootste bron van verlies aanduiden (39%).

Op het gebied van leveranciersfraude, verliest de Nederlandse retailsector het minst (amper 1%) in vergelijking met de rest van Europa. In Noorwegen (30%), Italië en Portugal (beide 13%) en Frankrijk en Polen (beide 11%) is leveranciersfraude een veel groter probleem dan in Nederland. Nederlandse retailers verliezen 12% van hun omzet door administratieve fouten. Dat is maar liefst de helft minder dan het Europese gemiddelde van 24%.

Elektrohandel grootste slachtoffer 
In Nederland lijden elektronicawinkels het meest onder winkelcriminaliteit. In 2014 verloren ze er maar liefst 2,75% van hun omzet door. Dat ligt een stuk hoger dan het wereldwijde (0,83%) en Europese (0,79%) gemiddelde voor deze verticale markt. Verder incasseren Nederlandse drogisterijen (2,25%) en grootwarenhuizen (1,77%) aanzienlijke verliezen.

Meest gestolen producten in Europa
Winkeldieven en winkelpersoneel hebben het vooral gemunt op producten die ze eenvoudig kunnen verstoppen, een groot publiek aanspreken en een afzetmarkt hebben om door te verkopen. Concreet gaat het om elektrisch gereedschap, GSM-accessoires, modeaccessoires, batterijen, sterke drank en scheermesjes. Onderstaande tabel geeft de populairste producten weer bij Europese winkelcriminelen in 2014.

Tabel3Investeringen in antidiefstaloplossingen
In 2014 investeerden Nederlandse retailers 1,10% van hun omzet in antidiefstaloplossingen, goed voor een bedrag van 1,05 miljard euro. Daarmee staat Nederland net in de Europese top-5. Enkel Spanje (1,37%), Frankrijk (1,36%), Duitsland (1,31%) en Oostenrijk (1,25%) investeerden meer in antidiefstaloplossingen. België investeerde met 0,50% van de omzet na Turkije (0,30%) en Zweden (0,40%) het minst van alle Europese landen in antidiefstaloplossingen. Het Nederlands percentage ligt bovendien hoger dan wat Europese retailers gemiddeld investeerden in dezelfde periode (1,07%), maar lager dan het wereldwijde gemiddelde (1,19%).

Pjotr van Wuyckhuyse, Sales Manager Benelux bij Checkpoint Systems, schrijft de stijgende verliezen voor een groot deel toe aan de georganiseerde misdaad: “Het groeiend aantal Oost-Europese bendes haalt voordeel uit de open-grenzen-politiek. De bendes gaan bovendien jaar na jaar inventiever te werk. Retailers zullen de komende jaren extra inzicht moeten verkrijgen in welke producten er precies gestolen worden en hoe. Op basis van die data kunnen ze dan hun beveiligingspolitiek onder de loep nemen en waar nodig aanpassen. Alleen zo zullen de Nederlandse retailers de verliezen veroorzaakt door de georganiseerde bendes terug kunnen dringen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *