Het gevaar van de hele dag zitten

Heel veel mensen brengen het grootste deel van de dag zitten door, vooral degenen die een kantoorbaan hebben. Maar ook buiten werkuren zitten we veel; voor de tv, in de trein/auto, wachtend op de bus. En dat is veel schadelijker dan we soms denken. Het is namelijk niet alleen funest voor onze rug maar ook voor de lever.

Staand vergaderen en/of werken wordt steeds meer gestimuleerd en dat is niet voor niks. Wetenschappers en artsen komen er meer en meer achter dat het heel ongezond is om de hele dag te zitten. Zo heeft niet alleen onze rug eronder te lijden, maar zou je ook twee keer zoveel kans hebben op darmkanker als je al meer dan 10 jaar zittend werk doet. Daarnaast is in recent onderzoek aangetoond dat je tot 9% meer kans hebt op niet-alcoholische leververvetting als je meer dan 5 uur per dag zit, ook als je daarnaast beweegt en een normaal BMI hebt.
Niet-alcoholische leververvetting ontstaat als vetten in de lever worden opgestapeld, net zoals dat vaak gebeurt door overmatig alcoholgebruik. Het kan uiteindelijk leiden tot cirrose van de lever en zelfs kanker.

Raar is het echter niet dat vervetting op kan treden: Na 30 minuten zitten, is je stofwisseling 90% langzamer geworden. De enzymen die ervoor zorgen dat slecht vet uit je bloedvaten naar je spieren wordt getransporteerd om verbrand te worden, gaan ook langzamer werken. Na 2 uur is het percentage goed cholesterol 20% lager. Wanneer je 5 minuten opstaat en rondloopt is dit genoeg om je stofwisseling en vettransport weer op gang te brengen. Naar schatting (van de WHO) beweegt 95% van de volwassenen te weinig en lukt het hen niet om de aanbevolen 5×30 minuten lichaamsbeweging per week uit te voeren. Het helpt ook niet dat er steeds meer zittend werk is, we ons veel laten opslokken door social media en het zogenaamde binge-kijken van tv-series steeds meer toeneemt.

Wat moet je doen?
Als je een kantoorbaan hebt, kun je er natuurlijk bijna niet onderuit dat je veel zit, tenzij je bij een  bedrijf werkt dat de populairder wordende staande bureaus al heeft ingevoerd. Maar je kunt wel zorgen dat je regelmatig opstaat en een stukje loopt. Om de paar uur opstaan helpt al om vetophoping in de lever tegen te gaan. Daarnaast helpt het ook om in de lunchpauze even buiten te wandelen, gezond te eten, regelmatig te bewegen en een detox te doen om de lever schoon te houden.

Bron: Vitamins.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *