‘Nederlanders willen niet meer uitgeven aan Sinterklaas’

Nog maar 1,5 week en dan is het alweer tijd voor pakjesavond. Ondanks dat veel Nederlanders het feest van Sinterklaas nog vieren, is driekwart niet van plan om meer uit te geven dan de afgelopen jaren. Ook niet nu de crisis over zijn hoogtepunt heen is. Dat blijkt uit de enquête over Sinterklaas die Kieskeurig.nl uitvoerde onder ruim 900 respondenten. Meer dan de helft van de Nederlanders viert Sinterklaas dit jaar. 69% viert de feestdag met pakjesavond en bijna de helft doet aan de traditie schoen zetten.

infographic sint

Klik op de afbeelding om de volledige infographic te zien.

Sinterklaas shopt vooral in de winkelstraat
Gemiddeld wordt er niet meer dan €100 uitgeven aan Sinterklaas, dat is inclusief pakjes en schoencadeaus. Een cadeau voor Pakjesavond kost tussen de €10 en €50 en aan schoencadeaus besteedt men bij voorkeur niet meer dan €5. De consument oriënteert zich voornamelijk op sinterklaascadeaus door speelgoedfolders en -boekjes en koopt bij voorkeur in fysieke winkels. 79% koopt sinterklaas cadeaus in winkels, de rest online. De cadeaus worden op tijd ingekocht. Driekwart van de Nederlanders die Sinterklaas vieren, koopt de cadeaus voor Pakjesavond minimaal 2 weken van tevoren.

Het populairste speelgoed op de verlanglijstjes van kinderen is bouwspeelgoed (19%), games (17%) en knutselspullen (16%). Dit is op kieskeurig.nl terug te zien in het zoekgedrag naar speelgoed*.

Waarom 5 december?
De meeste Nederlanders weten niet waarom wij op 5 december Pakjesavond vieren. 32% zegt dat we het vieren vanwege de geboorte van Sint Nicolaas op 5 december. 26% zegt dit oprecht niet te weten. De overlevering verteld ons dat Sinterklaas wordt gevierd omdat zijn sterfdag op 6 december is. De avond voorafgaand werden schoentjes gevuld met snoep en speelgoed . Wel weet 81% waar de Goedheiligman vandaan komt, dat is Turkije. Volgens 17% komt de Sint uit Spanje.

*In de maand november (d.d.) wordt het meest gezocht naar games, bouwspeelgoed en elektronisch speelgoed op Kieskeurig.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *