‘Groene daken goed voor concentratie’

Groene daken dragen niet alleen bij aan een prettige stedelijke omgeving, ze zijn ook nog eens goed voor onze concentratie. Uit onderzoek van de University of Melbourne blijkt dat onze hersenen al gestimuleerd worden als we 40 seconden naar een groen dak kijken.

concentratieDe onderzoekers lieten 150 studenten een vrij saaie opdracht uitvoeren: ze moesten op een knop drukken terwijl er op een beeldscherm getallen voorbij flitsten, tenzij dat cijfer een 3 was. Halverwege kregen ze 40 seconden pauze. De helft van de groep keek in die pauze naar een afbeelding van een dak met begroeiing, terwijl de andere helft een afbeelding van een kaal, betonnen dak kreeg voorgeschoteld. Na deze pauze bleken de studenten die het groene dak hadden gezien beter te presteren. Ze maakten minder fouten en waren een stuk geconcentreerder dan de proefpersonen die het betonnen dak hadden bekeken.

Micro-pauzes
Volgens een van de onderzoekers kunnen vermoeide medewerkers al een boost krijgen als ze heel even in aanraking met ‘groen komen’: “We weten dat groene daken goed zijn voor het milieu, maar nu kunnen we ook zeggen dat ze goed zijn voor de concentratie”, zo valt te lezen op Gezondheidsnet.
“Het is heel belangrijk om micro-pauzes te houden. Velen doen dat van nature al als ze gestresst of mentaal vermoeid zijn. Er is een reden waarom je uit het raam kijkt op zoek naar groen, het kan je helpen om je te concentreren op je werk en gedurende de werkdag goed te blijven presteren.”
De onderzoekers of een groene werkomgeving ook nog andere invloeden heeft; ze gaan testen of mensen ook behulpzamer en creatiever worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *