Griepepidemie in Nederland

Je hebt het misschien al wel om je heen gemerkt aan alle snotterende mensen: de eerste griepepidemie van deze winter is een feit. Afgelopen week bezochten 72 per 100.000 mensen de huisarts in verband met griepachtige klachten. In de week van 4 tot en met 10 januari 2016 waren dat er 82 per 100.000. Dat meldt het RIVM.

Er heerst officieel een griepepidemie als twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van griepachtige klachten en het griepvirus (influenzavirus) door de huisarts bij hen wordt aangetoond. Dat wordt vastgesteld door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) in samenwerking met het RIVM. De afgelopen vijf seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld 12 weken, behalve in het seizoen 2014/2015, toen hield de epidemie maar liefst 21 weken aan.

Er komen dit seizoen verschillende soorten griepvirussen voor. Het type A(H1N1)pdm09 wordt op dit moment het meest gevonden. Dit virus komt vooralsnog goed overeen met het virus dat in het griepvaccin is opgenomen. Als dit zo blijft, zal het griepvaccin dit seizoen waarschijnlijk goede bescherming geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *