Eet je weinig brood? Overweeg een supplement met jodium!

Als je weinig brood eet, kan het zijn dat je onvoldoende jodium binnenkrijgt. Daarvoor waarschuwde Robin Peeters, hoogleraar schildklierziekten van het Erasmus MC in Rotterdam vorige week in verschillende media. Bakkersbrood is een van de belangrijkste bronnen van jodium; er wordt jodium aan het zout toegevoegd. Eet je weinig brood en krijg je het ook via andere voedingsmiddelen (zoals eieren en kaas) te weinig binnen? Dan kan een supplement uitkomst bieden.

Multi- of kelp supplement
Wanneer je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium niet kan binnenkrijgen via de voeding, kan een voedingssupplement met jodium uitkomst bieden. Aan multivitaminen en mineraalproducten is vaak jodium toegevoegd en er zijn veel supplementen met kelp op de markt: een natuurlijke bron van jodium. 600 microgram jodium per dag is veilig. Supplementen met jodium bevatten een lagere hoeveelheid en zijn gerust te gebruiken naast de normale voeding.

Jodium, een belangrijk mineraal
Jodium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en onze stofwisseling. Ook is het belangrijk voor de hersenontwikkeling van ongeboren kinderen. Wanneer zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet voldoende jodium binnenkrijgen heeft dat vaak grote gevolgen.

Wanneer eet je weinig brood?
Weinig is in dit geval minder dan zes boterhammen per dag. Aanbevolen wordt om vier tot zes boterhammen per dag te eten. Eén boterham bevat ongeveer 25 microgram jodium. Wanneer je zes boterhammen per dag zou eten, krijg je voldoende jodium binnen. Namelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram. Dit wordt door de meeste mensen niet gehaald, omdat we steeds minder brood eten.

Aanbeveling
Probeer met je voeding voldoende jodium binnen te krijgen. Brood is de makkelijkste en belangrijkste bron van jodium. Het zit daarnaast ook in bijvoorbeeld zeevis, sommige vleeswaren, zuivel en eieren. Om de aanbevolen hoeveelheid met deze voeding binnen te krijgen moet je dagelijks 14 glazen melk, 8 eieren of 5 kilo runderlappen consumeren. Voor de meeste mensen onhaalbaar.

Voor meer informatie over jodium, en andere voedingssupplementen. Kijk op de website www.supplementinfo.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *