€200.000 voor 6 jonge innovatieve bedrijven

Op donderdag 7 september jl. hebben 6 jonge bedrijven uit België en Nederland een innovatiesubsidie ontvangen van EIT Health. Na een stevige competitie met 30 andere Life Sciences, Health & Technology organisaties hebben Bedal, Virtual Medschool, Inga Wellbeing, Meds2GO, Epilog en Surge-on bedragen van €25.000 tot €50.000 opgehaald. Hiermee kunnen zij de volgende stap in hun ontwikkeling financieren. Selectiecriteria waren onder andere de potentiele impact op de zorg, innovatief ondernemerschap, een doordachte marktstrategie, de potentie van het product en de kans dat het bedrijf met deze subsidie aanzienlijk sneller marktrijp zou zijn. Tijdens de 2e Annual Meeting van EIT Health België – Nederland werden de innovatiepremies uitgereikt door prof. Bart Haex, voorzitter EIT Health België – Nederland en Menno Kok, directeur EIT Health België – Nederland. Dezelfde middag vond de uitreiking plaats van de European Health Catapult competitie, met als winnaars Fibricheck, Enmodes, Surge-on, Vitroscan, Usono en Advantis. Deze laatste bedrijven gaan nu naar de halve finale van de European Health Catapult. Het was de tweede keer dat deze uitreiking plaatsvond in Nederland en België. 

De innovatiesubsidie
Jonge bedrijven zijn belangrijke aanjagers van innovatie in de gezondheidszorg. Daarom heeft EIT Health diverse instrumenten ontwikkeld om deze bedrijven een steuntje in de rug te geven tijdens de soms moeizame tocht van idee naar toepassing. Zowel in de vroege fase van dit traject, wanneer startende bedrijven voor het eerst moeten laten zien wat ze waard zijn met het eerste functionerende concept van hun vinding (de zogenaamde Proof of Concept fase), als in de latere fase van de ontwikkeling van hun bedrijf, als ze bijna klaar zijn om voor het eerst de markt op te gaan met hun product, kunnen bedrijven van EIT Health en haar partners advies, faciliteiten en financiële steun krijgen waarmee ze de laatste barrière kunnen nemen en daadwerkelijk hun product kunnen gaan produceren en vermarkten.

Wat is EIT Health?
Wereldwijd wordt de bevolking steeds ouder, zo ook in Europa. Om volop te kunnen genieten van een langer leven, moeten er nieuwe manieren gevonden worden om gezondheid te bevorderen en de kosten van de zorg te begrenzen. Het European Institute for Innovation and Technology (in) Health doet dat door ondernemerschap, opleiding en innovatie in de zorg te stimuleren, zodat nieuwe producten en services beschikbaar komen voor de Europese burger. EIT Health is een uniek samenwerkingsverband tussen 140 vooraanstaande partners uit heel Europa. Instellingen en bedrijven zoals het Karolinska Institutet, Imperial College London, Universiteit van Oxford, ATOS, KU Leuven, ErasmusMC, Achmea, Philips, Siemens en Roche werken hierin samen.

Op 25 februari 2016 is EIT Health België-Nederland officieel geopend in Rotterdam. EIT Health België-Nederland is één van de zeven EIT Health locaties in Europa en is met dank aan de stad Rotterdam gevestigd in het Groothandelsgebouw bij het Cambridge Innovation Center in Rotterdam.

Meer informatie over EIT Health: www.eithealth.eu
Voor meer informatie over EIT Health België Nederland: www.eithealth.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *