Btw voor tandpasta en zonnebrandcrème fors omlaag

tooth brush and tooth pasteOmdat de meeste tandpasta’s en zonnebrandcrèmes zijn aan te merken als geneesmiddelen, geldt voor deze producten het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van het algemene btw-tarief van 21%.
Dat oordeelde de Hoge Raad, de hoogste rechter van het land, 11 november jl. De zaak tegen de btw-afdracht volgens het hoge tarief is aangespannen door een ondernemer met twee winkelketens. De btw-afdracht door retailers aan de Belastingdienst volgens het lage tarief gaat met onmiddellijke ingang in, zegt belastingadviseur Einte van der Wal van PwC, het advieskantoor dat de zaak voerde. Het is aan winkeliers om te beslissen wat zij met dit voordeel doen.
De Hoge Raad redeneert als volgt: middelen die pijn voorkomen volgens de definitie in de omzetbelasting zijn aan te merken als geneesmiddelen. Tandpasta’s en zonnebrandcrèmes zijn preventief tegen pijn, aldus het hoogste rechtscollege. Voorwaarde is wel dat er fluoride in de tandpasta’s zit en de zonnebrandmiddelen een uv A en uv B-filter hebben. Voor zeker 90% van de tandpasta’s en de zonnebrandcrèmes is dat zo.
De Belastingdienst heeft van de Hoge Raad de opdracht gekregen de winkelketens €68.348 terug te geven aan te veel afgedragen btw over het tweede kwartaal van 2010. Ook de te veel betaalde btw tot het moment van de uitspraak vloeit terug, ruwweg €1,4 miljoen.
Verkopers van tandpasta, zonnebrandcrèmes en andere producten die aangemerkt zouden kunnen worden als geneesmiddel krijgen van PwC het advies om bezwaar te maken tegen de meest recente btw-aangifte. Zij zouden hierover dan nog te veel betaalde omzetbelasting kunnen terugvragen.
Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *