Zorgrobot wint Zorg Innovatie Start-up Award

ZORA de zorgrobot heeft de Zorg Innovatie Start-up Award gewonnen. Deze prijs werd tijdens de vakbeurs Zorg & ICT uitgereikt door de initiatiefnemers Rabobank en ActiZ, de branchevereniging voor zorgondernemers.

Zora-winnaar-webHet is de eerste ‘humanoïd’ robot ter wereld, die rechtstreeks wordt ingezet bij mensen. Bijvoorbeeld bij bewoners van zorgcentra voor bejaarden, in scholen met autistische kinderen, in ziekenhuizen op de afdelingen pediatrie, neurologie en in de kinderrevalidatie. ZORA heeft inmiddels 55 zusjes. ZORA beschikt over diverse sensoren, kan spreken en beschikt over een camera om beelden door te sturen. De robot is slechts 57 centimeter, maar ontzorgt door vermaak en interactie met de omgeving.
“Zorginnovatie is noodzakelijk om houdbaarheid van goede zorg in de toekomst mogelijk te maken”, zei Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg van Rabobank Internationaal, in zijn openingswoord tijdens de uitreiking van de zorginnovatie start-up award. “De Rabobank kijkt dan ook steeds meer naar initiatieven op dit gebied om deze financieel te ondersteunen.”

ZORA was één van de 10 genomineerden uit de 21 inzendingen voor de zorginnovatie start-up award. Bij de beoordeling keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie. Volgens het jury rapport leidt de inzet van ZORA tot het ontlasten van de zorgverlener en tot betere en snellere persoonlijke zorg of hulp. Zij is gevalideerd in de zorgmarkt, sympathiek en spreekt tot de verbeelding. Het gaat om afleiding en vermaak in een omgeving waarbij mensen in een sleur of routine zitten. De potentie is duidelijk om meer te leren van human-robot interactie en om de intelligentie van de robot te verbeteren naar meer autonoom gebruik. ZORA laat ouderen op een hele aaibare en ontspannen manier bewegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *