Zonnefeitjes

van Zwitsal experts, naar aanleiding van veel gestelde vragen over zonbescherming voor de jonge huid.

Waarom is een jonge huid extra kwetsbaar voor zonschade?
De natuurlijke beschermlaag van een kinderhuid is nog volop in ontwikkeling, dit proces duurt zelfs tot het achttiende levensjaar. Huidschade die je in de jonge jaren door de zon oploopt, kan later tot een versneld huidverouderingsproces maar ook medische aandoeningen leiden, zoals huidkanker. Het jonge huidje kan zich minder goed beschermen dan de volwassen huid en daarnaast is een verbrand huidje natuurlijk extra vervelend.

Hoe vaak moet je zonbescherming per dag bij je kleintje aanbrengen?
Het algemene advies luidt elke twee uur opnieuw, zowel voor kinderen als volwassenen. Vind je het lastig de ‘twee-uur’ regel bij te houden als de kleintjes lekker aan het spelen zijn? Zet een timer op je telefoon. Dan krijg je na twee uur een seintje dat het wederom tijd is om de kinderen (én jezelf) opnieuw in te smeren. Breng ook altijd ruim voldoende aan, liever te dik dan te dun, en sla geen één plekje over. Van de oorlelletjes tot achterin de nek, de handjes en voetjes maar ook rondom de armpjes en beentjes en elk plekje huid dat vlak buiten de zwemkleding valt.

Als de kinderen lang in het pierenbad spelen, is de waterresistente bescherming dan nog wel voldoende?
Waterresistent betekent dat het product niet direct alle UV-bescherming verliest tijdens het spelen in het water. Zwitsal raadt aan om na het zwemmen of spelen in het water opnieuw jouw kleintje van top tot teen goed in te smeren, na het afdrogen. Minstens iedere twee uur opnieuw.

Ik ga een dagje naar het strand met de kinderen. Beste tips?
Voor je eenmaal op het strand geïnstalleerd bent – auto uitladen, naar zee lopen, en zo meer – zijn jullie ongetwijfeld al een half uur verder. Dat is een lange tijd onbeschermd in de zon. Probeer de kinderen alvast thuis, vlak voor vertrek naar het strand, al een keer helemaal van top tot teen goed in te smeren, voordat ze zwemkleding aantrekken. Eenmaal op het strand, zoek dan het liefst de schaduw op om ze wederom in te smeren. En blijf het herhalen, elke twee uur opnieuw. Eveneens als de baby of kleintjes in de schaduw zijn, of UV-werende badkleding dragen; ook dan weet UV de weg naar de huid te vinden en is een zonnecrème zinvol om extra bescherming te geven.

Is mijn kindje volledig beschermd tegen de zon wanneer hij/zij is ingesmeerd?Zelfs een zonproduct met een hoge SPF biedt geen volledige bescherming. Houd baby’s en kinderen altijd uit de directe zon, en bescherm een kleintje ook met UV- werende kleding en een zonnepetje. Het is ook aan te raden om zowel baby’s als kinderen alvast royaal in te smeren voor jullie naar buiten gaan. Zwitsal Zonnecrème biedt bescherming tegen UVA,- en UVB straling door middel van UV-filters: deze absorberen veilig en effectief de UV-straling en zijn werkzaam vanaf een half uur na het aanbrengen. Let ook op de houdbaarheidsdatum van een zonbeschermingsproduct: op elke Zwitsal zonnecrème staat een houdbaarheidsdatum vermeld; deze geeft de einddatum aan, tot wanneer Zwitsal de effectiviteit van het product garandeert.

Wat is het verschil tussen SPF 30 of SPF 50+? 
Een SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoe veel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie adviseert SPF30 of SPF50+ voor kinderen. Factor 15 biedt 94% bescherming, factor 30 97% bescherming en factor 50+ biedt 98% bescherming. Let wel, die beschermingsgraad tussen 30 en 50 verschilt maar enkele procenten. Denk dus niet dat je kleintje met een SPF50+ veel langer beschermd blijft. Voor elke factor geldt: minimaal elke 2 uur opnieuw aanbrengen, ook als je in de schaduw zit.

Welke uren kunnen we de zon beter vermijden? 
Het is natuurlijk lastig om op een stralende zomerdag de kleintjes voortdurend uit de zon te houden, maar zoek in elk geval tussen 12:00 en 15:00 met elkaar de schaduw op. Dan schijnt de zon op haar sterkst; niet voor niets houden lokale bewoners van warme landen tijdens die uurtjes een siësta. Check ook dagelijks de zonkracht via de bekende weerinformatie kanalen, ook op een vakantiebestemming; hoe hoger de zonkracht, des te meer risico op verbranding door de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *