Zes jonge bedrijven winnen innovatiepremie EIT Health België-Nederland

Op woensdag 21 september jl. hebben 6 jonge bedrijven uit België en Nederland een flinke innovatiesubsidie ontvangen van EIT Health. Na een stevige competitie met een kleine 30 andere gegadigden in het Life Sciences, Health & Technology domein hebben Ectosense, Toxys, Microsure, Qompium, m4ke.IT en Idris Oncology bedragen van €25.000 tot €50.000 opgehaald, waarmee zij de volgende grote stap in hun ontwikkeling kunnen financieren. De jury heeft bij het toekennen van de subsidies gekeken naar innovatief ondernemerschap, een doordachte marktstrategie, de potentie van het product en de kans dat het bedrijf met deze subsidie aanzienlijk sneller marktrijp zou zijn. Tijdens het “Road to Uppsala” – event van EIT Health België – Nederland werden de innovatiepremies uitgereikt door Ellen Perik, Ontwikkelmanager Gemeente Rotterdam, Menno Kok, directeur EIT Health België – Nederland en Bart Haex, voorzitter EIT Health België – Nederland. Dezelfde middag vond de regionale finale plaats van de EIT Health businessplan competitie, met als winnaars Ontoforce en Somnox.

eit-health_road_to_uppsalaDe innovatiesubsidie
Jonge bedrijven zijn belangrijke aanjagers van vernieuwing, zeker ook in de sectoren gezondheid en gezondheidszorg waarin EIT Health actief is. Daarom heeft EIT Health een aantal instrumenten ontwikkeld om jonge ondernemers een steuntje in de rug te geven tijdens de soms moeizame tocht van idee naar toepassing. Zowel in de vroege fase van dit traject, wanneer startende bedrijven voor het eerst moeten laten zien wat ze waard zijn met het eerste functionerende concept van hun vinding (de zogenaamde Proof of Concept fase), als in de latere fase van de ontwikkeling van hun bedrijf, als ze bijna klaar zijn om voor het eerst de markt op te gaan met hun product, kunnen bedrijven van EIT Health advies, faciliteiten en financiële steun krijgen waarmee ze de laatste barrière kunnen nemen.

Om de meest veelbelovende bedrijven die zich op zo’n kritiek punt in hun ontwikkeling bevinden te kunnen selecteren, heeft EIT Health de Head Start & Proof of Concept competitie uitgeschreven. Daarop kunnen jonge bedrijven in de sector Life Sciences, Health & Technology in de zeven EIT Health locaties, waaronder België en Nederland, inschrijven. Uit 32 inschrijvingen heeft een vakkundige jury van experts in innovatie en gezondheidszorg, ondernemers en investeerders een zestal winnaars gekozen, die met nieuwe “digital health oplossingen”, baanbrekende medische technologie en slimme toepassingen van de nieuwste biomedische kennis klaar staan om doorbraken in de gezondheidszorg te forceren en zodoende een bijdrage te leveren aan het steeds sterkere imago van de lage landen als innovatiemotor van Europa.    

Businessplan competitie
De businessplan competitie van EIT Health is dit jaar op zeven plaatsen in Europa gestart. Uit enkele honderden kandidaten krijgt een twintigtal ondernemers in de Europese finale op 23 November in Barcelona de kans zich de allereerste winnaar van de EIT Health businessplan competitie te mogen noemen en een flinke geldprijs mee naar huis te nemen. Bovendien kan de winnaar rekenen op de aandacht van de juryleden, stuk voor stuk top investeerders in de sector Life Sciences, Health & Technology.

De bedrijven Ontoforce en Somnox hebben na hun winnende pitch in Rotterdam een plaats verdiend in de internationale finale in Barcelona waar zij mogen pitchen voor een jury van 9 investeerders en een publiek van 350 potentiële samenwerkingspartners en klanten. Ter voorbereiding daarop krijgen zij eerst nog een stevige pitch training van een internationale guru op dat gebied en wordt er een promotiefilm van hun bedrijf gemaakt.    

Wat is EIT Health?
Wereldwijd wordt de bevolking steeds ouder, zo ook in Europa. Om volop te kunnen genieten van een langer leven, moeten er nieuwe manieren gevonden worden om gezondheid te bevorderen en de kosten van de zorg te begrenzen. Het European Institute for Innovation and Technology (in) Health doet dat door ondernemerschap, opleiding en innovatie in de zorg te stimuleren, zodat nieuwe producten en services beschikbaar komen voor de Europese burger. EIT Health is een uniek samenwerkingsverband tussen 140 vooraanstaande partners uit heel Europa. Instellingen en bedrijven zoals het Karolinska Institutet, Imperial College London, Universiteit van Oxford, IBM, KU Leuven, ErasmusMC, Achmea, Philips, Siemens en Roche werken hierin samen.

Op 25 februari jl. is EIT Health België-Nederland officieel geopend in Rotterdam. EIT Health België-Nederland is één van de zeven EIT Health locaties in Europa en is met dank aan de stad Rotterdam gevestigd in het Groothandelsgebouw bij het Cambridge Innovation Center in Rotterdam.

Partners België en Nederland
Partners van EIT Health België-Nederland zijn Philips, Achmea, KU Leuven, Universiteit Gent, TU Eindhoven, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, de Leijden Academy, UMC Groningen, Universiteit Maastricht, TNO, Barco, iMinds, iMec en Gimv.

Meer informatie over EIT Health: www.eithealth.eu

Voor meer informatie over EIT Health België Nederland: www.eithealth.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *