Week van de teek: wees voorbereid

Aanstaande maandag gaat de ‘Week van de teek’ van start. Dit is een speciaal in het leven geroepen week waarop er landelijk extra bewustwording wordt gecreëerd over de gevaren van deze kleine, maar niet ongevaarlijke beestjes.De start van de lente betekent meestal ook de start van het tekenseizoen.

Teken zijn kleine spinachtige diertjes die zich voeden met bloed van mens en dier. Ze bijten zich vast in de huid tijdens bijvoorbeeld een wandeling of een fietstocht door bos- of grasrijke gebieden. Ze zijn soms zo klein dat ze moeilijk te zien zijn en verstoppen zich in warme, moeilijk zichtbare plekjes op het lichaam. Het controleren van de eventuele aanwezigheid van teken op het lichaam en dat van de mede gezinsleden na een bezoek in de natuur wordt veelal vergeten.

ByeBites TekenpincetKoninklijke Utermöhlen, leverancier van o.a. de ByeBites Tekenpincet, wil de bewustwording vergroten door tijdens de Week van de teek extra aandacht te vestigen op hoe belangrijk het is om een tekenpincet in huis te hebben. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De ziekte van Lyme is een acute infectieziekte en kan leiden tot problemen met het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. De kans op deze ziekte is kleiner als de teek binnen 24 uur op een juiste manier verwijderd wordt. Het is daarom raadzaam om vooraf goed voorbereid te zijn en bijvoorbeeld de ByeBites Tekenpincet in huis te halen.

De ByeBites Tekenpincet heeft een 2-in-1 functie waarmee zowel kleine als grote teken eenvoudig en pijnloos verwijderd kunnen worden. Van belang hierbij is dat er voor het verwijderen van de teek geen alcohol, jodium, olie of andere middelen wordt gebruikt om de teek te verdoven. Daarnaast is de controle dat er geen delen van de teek achterblijven essentieel, want dit kan een ontsteking veroorzaken. Bij een tekenbeet is het raadzaam om de plek van de beet minimaal drie maanden goed in de gaten te houden. Mocht er een kring rondom de plek van de beet ontstaan dan kan het zijn dat de ziekte van Lyme is opgelopen en dient men direct naar de huisarts te gaan.

Om ervoor te zorgen dat tekenbeten zoveel mogelijk worden voorkomen, kunnen mensen die gebeten zijn dit melden op de tekenradar banner op www.byebites.nl. Deze banner linkt door naar het landelijk meldpunt waarop alle tekenmeldingen worden geplaatst en kan men van te voren zien waar tekenbeten zijn gemeld en gewaarschuwd en voorbereid op pad gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *