Waarom je meer haaruitval hebt in de herfst

Bij mij veel vrouwen is het momenteel elke keer weer raak: na het haren wassen/kammen zit de douche, wasbak of borstel vol met haren. Dat is heel vervelend maar raar is het niet; in de herfst komt haaruitval namelijk veel vaker voor dan in andere seizoenen,. zo blijkt uit onderzoek. Hoe komt dat?

Het heeft te maken met de fases waarin haren groeien. De zogenaamde anagene fase is de groeifase en duurt ongeveer 2 tot 6 jaar. De overgangsfase wordt de katagene fase genoemd, deze duurt ongeveer twee weken en hierin stopt het haar met groeien. De telogene fase tot slot is de rustfase. Dit is de fase waarin het haar uitvalt. Haren in de telogene fase vallen ongeveer na 3-4 maanden uit, wat betekent dat dit in de herfst zal gebeuren. Een tweede, maar minder hoge, piek in het aantal telogene haren is te zien in april.

De wetenschappers die hier onderzoek naar deden, denken dat het te maken heeft met evolutie: vanaf de winterperiode tot aan het einde van de zomer is er weinig/minder haaruitval, oftewel een vollere bos haar. Wellicht houdt deze vollere bos in de winter de hoofdhuid warm en helpt het in de zomer de hoofdhuid te beschermen tegen de zon.

Wat doe je ertegen?
Helaas is er weinig te beginnen tegen de invloed van het seizoen op het haar. Ook is er geen shampoo die zo ver in de hoofdhuid kunnen doordringen dat het de haarwortels kan stimuleren. Maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om erger te voorkomen:
– Ben voorzichtig met haarbehandelingen. Permanenten, verven, stylen, krullen, het is allemaal leuk maar het maakt het haar wel bros, futloos en breekbaar. Ben hier dus voorzichtig mee en gebruik bij stijl- en krultangen altijd een hittebeschermer.
– Koop de goede borstel. Het is belangrijk om een borstel uit te zoeken die bij het haartype past. Ook hebben veel mensen baat bij borstels met echt haar; plastic borstels maken het haar statisch.
– Neem voedingssupplementen: Er zijn speciale voedingssupplementen (vaak op basis van biotine) waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze het haar sterker maken.

Bron.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *