VIPS studie gestart met financiële steun van Difrax babyproducten & Fonds Gezond Geboren

timthumb
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht start begin juni 2017 een vooruitstrevende studie naar de oorzaak van het Placentair Syndroom dankzij financiële steun van Difrax babyproducten & Fonds Gezond Geboren.

De Vroege Identificatie van vrouwen die een Placentair Syndroom ontwikkelen (VIPS studie) is erg belangrijk voor het identificeren van een mogelijke oorzaak voor het Placentair Syndroom. Dankzij deze gulle gift van Difrax babyproducten aan het Fonds Gezond Geboren is begin deze maand de VIPS studie van start gegaan en is er straks meer bekend over de ontwikkeling van een Placentair Syndroom. De eerste resultaten worden al na de zomer verwacht.

VIPS
VIPS staat voor de Vroege Identificatie van vrouwen die een Placentair Syndroom ontwikkelen. Het project is een samenwerking tussen het Geboortecentrum van het UMC Utrecht met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt uitgevoerd door Dr. R de Heus, Prof. Dr. A. Franx e.a. Divisie Vrouw en Baby, UMC Utrecht.

Een normale ontwikkeling van de placenta (moederkoek) is cruciaal voor een goede uitkomst van de zwangerschap. Een abnormale aanleg van de placenta vroeg in de zwangerschap leidt vaak tot pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), groeivertraging of spontane vroeggeboorte later in de zwangerschap (placentair syndroom). Als deze abnormale aanleg vroeg in de zwangerschap kan worden vastgesteld dan kan de begeleiding van de zwangere daarop worden aangepast en kan er voor deze groep zwangeren gezocht worden naar een medicamenteuze behandeling om deze abnormale aanleg te beïnvloeden.

In een recente kleine (pilot) studie werd bekend dat met een speciale Doppler echo bij 12 weken zwangerschapsduur in combinatie met het meten van een aantal factoren (serum markers) in het bloed deze slechte aanleg kan worden aangetoond waardoor het ontwikkelen van een placentair syndroom later in de zwangerschap kan worden voorspeld. Dankzij de financiële steun van Difrax babyproducten aan het Fonds Gezond Geboren is het nu mogelijk om in een grotere onafhankelijke studie van 900 deelnemers de resultaten van deze pilot studie te bevestigen en een prognostisch model voor de dagelijkse praktijk te ontwikkelen. Zakenvrouw van het Jaar 2016 en CEO Difrax Vivienne van Eijkelenborg: “Door deze VIPS studie is er straks wellicht meer bekend over de oorzaak van vroeggeboorte en de ontwikkeling van dit syndroom “

Fonds Gezond Geboren
In Nederland worden elke dag 500 baby’s geboren. Dagelijks overlijden vier baby’s als gevolg van groeivertraging, vroeggeboorte of aangeboren afwijking. Andere baby’s redden het wel, maar zijn chronisch ziek of gehandicapt. Fonds Gezond Geboren (FGG) financiert wetenschappelijk onderzoek dat ervoor zorgt dat zoveel mogelijk baby’s in Nederland gezond ter wereld komen. fondsgezondgeboren.nl

Toen CEO van Difrax en Zakenvrouw van het jaar 2016 Vivienne Van Eijkelenborg dit hoorde besloot zij zich in te zetten voor het Fonds Gezond Geboren. Als Zakenvrouw van het jaar ontvang je bij sommige gelegenheden speakersfees. Het afgelopen jaar heeft Vivienne van Eijkelenborg haar verdiende speakersfees opgespaard en ze overhandigde deze middels een cheque half mei aan de onderzoekers van de VIPS studie aan in het bijzijn van het Fonds Gezond Geboren. Difrax en Vivienne in eigen persoon staan voor happiness van babies en het belangrijkste daarbij is dat elke baby een gezonde start verdiend. Dit doet Difrax al 50 jaar door het ontwikkelen van de beste, kwalitatieve babyproducten. Maar ook door het steunen van dergelijke initiatieven.

Difrax
Difrax, opgericht in 1967, is het Nederlandse A-merk van babyproducten en is marktleider in het segment babyflessen en fopspenen. Met haar innovatieve en eigentijdse producten wil Difrax het leven van baby’s, kinderen en ouders zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk maken. Door de ervaring die Difrax in de afgelopen 50 jaar opdeed, is zij in staat keer op keer baanbrekende en award winnende producten te ontwikkelen. Deze veilige en vertrouwde producten worden inmiddels wereldwijd gekocht door jonge ouders. Het ruime assortiment is wereldwijd te vinden bij babyspeciaalzaken, drogisterijen, apotheken, warenhuizen en op www.difrax.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *