Vierdaagselopers struikelen over tekort aan magnesium

Het zijn niet alleen de zon, de regen of de blaren, maar ook een tekort aan magnesium waardoor deelnemers aan de Nijmeegse vierdaagse uitvallen. Extra magnesium gaat volgens apotheker dr. Gert. E. Schuitemaker (spier)kramp tegen en geeft meer energie.

Het is elk jaar weer een bekend beeld in Nijmegen; vierdaagselopers die strompelend over de finish gaan of die eindstreep niet eens halen. De eerste dag was dit jaar gelijk de laatste voor zevenhonderd lopers. Apotheker dr. Gert E. Schuitemaker plaatst in het tijdschrift Fit met Voeding kritische kanttekeningen bij de voedingsstatus. “Voeding is de brandstof waarop ons motortje moet draaien. Alle essentiële voedingsstoffen horen in voldoende mate te worden aangevoerd, zeker bij een krachtsinspanning als de Nijmeegse vierdaagse.”

Aanvulling noodzakelijk
Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking haalt de richtlijnen voor gezonde voeding. De overgrote meerderheid krijgt niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Ze eten te weinig groente, fruit en vis.
Behoren de vierdaagselopers tot het kwart van de bevolking dat wel goed eet? “Daar zijn geen aanwijzingen voor,” zegt Schuitemaker. De apotheker pleit al jarenlang voor een dagelijkse aanvulling op de voeding bestaande uit een brede multi, vitamine C en D en visoliecapsules. Vierdaagselopers zouden er daarnaast goed aan doen extra magnesium te slikken.

Meeste uitvallers
Magnesium is onmisbaar bij het leveren van inspanningen. “Het helpt om onderweg bijvoorbeeld spierkramp of een energiedip te voorkomen,” schrijft Schuitemaker in Fit met Voeding. Door transpiratie verliest het lichaam magnesium. Een extra reden waarom magnesiumtabletten geen overbodige luxe zijn in een ‘vierdaagserugzak’. Hetzelfde geldt voor noten. Noten zijn rijk aan magnesium en daarom een prima tussendoortje tijdens het wandelen.
Analyse van de uitvalcijfers laat zien dat de grootste afstand (50 km) met elf procent de meeste uitvallers kent. Bij de kortste afstand (30 km) valt zes procent uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *