Dit zegt je tong over je gezondheid

Wist je dat je tong heel veel kan zeggen over je gezondheid? Aan een verkleuring of verandering van structuur kun je al aflezen dat er iets mis is. We zetten er een aantal op een rijtje.

– Heldere, rode tong
Een heldere rode tong kan duiden op een tekort aan vitamine B en ijzer. Volgens sommige natuurgeneeskundigen kan een rode tong ook beteken dat organen oververhit zijn. Je kunt echter ook een rode tong krijgen van bepaalde stofjes in tandpasta, mondwater, medicijnen en zure voedingsmiddelen.

– Paarse tong
Als je tong paars is, kan dit betekenen dat je chronische bronchitis hebt. In dat geval wordt zuurstof niet efficiënt verdeeld over het lichaam. Andere oorzaken kunnen een hoog cholesterol en slechte bloedcirculatie zijn.

– Gele/blanke tong
Een bleke/geelachtige tong kan indiceren dat je een laag hemoglobine niveau hebt. Het duidt ook op vermoeidheid en een zwak gestel. Een bleke tong wordt daarnaast geassocieerd met problemen in de longen en/of dikke darm. Kruiden als knoflook, kaneel en gember kunnen het probleem oplossen. Om de hoeveelheid hemoglobine te verhogen, eet dan spinazie, bieten, rood vlees, kidneybonen, rozijnen, appels, mango en noten.

– Zwarte tong (met haar)
Hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat je in een weerwolf verandert als je een zwarte, harige tong hebt maar, is het gelukkig een stuk onschuldiger dan dat. Een zwarte tong kan tijdelijk voorkomen als tonghaar (papillae) langer groeit dan normaal. Deze haartjes vangen bacteriën en andere afvalstoffen op.

– Bruine tong
Een bruine of donkergekleurde plek op de tong kan duiden op een melanoom, een vorm van huidkanker.

– Rode puntjes
Een tong met rode puntjes kan meerdere dingen betekenen. Zo kan het zijn dat je een tekort aan bioflavonoïden hebt, een verbinding die aanwezig is in vitamine C. Om dit aan te vullen, kun je het beste veel bessen, kiwi’s en citrusvruchten eten. Rode puntjes kunnen ook ontstaan door het drinken van hete dranken. De puntjes kunnen ook wijzen op een vorm van astma, eczeem of een andere allergische reactie.

– Droge tong (een soort scheurtjes)
Een droge tong wil meestal aangeven dat je lichaam te veel slijm produceert. Om dit te verminderen, vermijd dan zoveel mogelijk zuivelproducten en voedingsmiddelen met veel suiker.
De tong kan ook droog worden door stress: de speekselklieren raken hierdoor opgezet waardoor de mond droog wordt. Dit probleem kan makkelijk opgelost worden door regelmatig een glas water met citroen te drinken en uiteraard je stress te verminderen (door bijvoorbeeld yoga of meditatie).

– Opgezwollen tong
Als een tong opzwelt, is dat meestal het gevolg van een allergische reactie. Laat dit in dat geval controleren bij de huisarts. Ook een tekort aan vitamine B12 kan ervoor zorgen dat de tong opzwelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *