Tandpasta met of zonder fluoride?

Iedereen weet dat een overdosis fluoride giftig is, denk maar eens aan de waarschuwingen op kindertandpasta.Maar ook in kleine hoeveelheden kan het gebruik van fluoride problemen veroorzaken op de lange termijn.

Liever geen fluoride
Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen om verschillende redenen liever geen fluoride gebruiken in hun tandpasta. Fluoride wordt namelijk tijdens het tandenpoetsen niet alleen in het glazuur van de tanden en kiezen opgenomen, maar komt ook via het mondslijmvlies in het bloed. Mensen met implantaten dienen op te passen met fluoridetandpasta. Fluoride reageert namelijk met het titanium implantaat oppervlak waardoor corrosie kan ontstaan.

Bescherming tegen gaatjes
Om te bepalen of je wel of geen fluoride wilt gebruiken, is het goed om te weten wat fluoride doet. Fluoride versterkt het glazuur, het maakt het minder vatbaar voor zuren en bevordert het herstel van oppervlakkige gaatjes. Toch is er maar één methode die het ontstaan van gaatjes echt tegengaat: het onderhouden van een schone mond. Want waar geen tandplak is, kan geen gaatje ontstaan.

Goede voeding
Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk suikers en koolhydraten (die worden omgezet in suikers) te consumeren. De bacteriën die gaatjes veroorzaken, voeden zich namelijk met suikers. Wanneer er weinig suikers worden geconsumeerd, zullen er dus minder snel gaatjes ontstaan. Ook draagt een gezonde, gevarieerde voeding bij aan een gezonde mond. Het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen is hierbij erg belangrijk.

Zuurstof en xylitol effectief en verzorgend
Bij een goede mondhygiëne en een gezond, suikerarm voedingspatroon is fluoridegebruik niet noodzakelijk. Het is goed om hierbij wel mondverzorgingsproducten te gebruiken met verzorgende ingrediënten zoals actieve zuurstof en xylitol. Dat helpt om de conditie van de mond optimaal te houden en heeft tevens een beschermende werking tegen gaatjes.

Het advies van blue®m
Peter Blijdorp, de founding father van blue®m, adviseert al jaren om te poetsen zonder fluoride maar mét actieve zuurstof, xylitol, lactoferrine en koudgeslingerde biologische honing. De synergetische werking van deze ingrediënten maakt fluoride overbodig. Deze ingrediënten verzorgen zowel de harde als zachte weefsels in de mond en ze zijn niet schadelijk voor het lichaam. Uiteraard is het belangrijk om voor mondverzorgingsproducten te kiezen waarbij je je prettig voelt en die passen binnen je lifestyle. Zorg er wel voor dat wanneer je kiest om geen fluoride te gebruiken, je producten gebruikt met vervangende en, belangrijker nog, actieve ingrediënten.

Meer informatie: www.bluemcare.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *