Ruim €700 mln investeringsgeld voor beginnende medische bedrijven

Investeerders storten zich en masse op nieuwe veelbelovende medische bedrijven die onder meer geneesmiddelen ontwikkelen. De investeringsmaatschappij Gilde Healthcare maakt dinsdag bekend dat ze in een half jaar tijd €250 mln aan vers kapitaal heeft opgehaald voor de financiering van medische start-ups.

Daarmee is dit jaar meer dan €700 mln aan nieuw kapitaal beschikbaar gekomen voor beginnende bedrijven in de gezondheidszorg. De investeringsmaatschappijen LSP, Forbion en Thuja maakten eerder al bekend dat ze ruim €467 mln hadden opgehaald om te investeren in biotechondernemingen en bedrijven die medische hulpmiddelen ontwikkelen.

Volwassen
‘De medische sector is volwassen aan het worden. Daardoor neemt de belangstelling toe’, zegt managing partner Pieter van der Meer van Gilde Healthcare. ‘Het gaat niet langer om alleen een belofte. De nieuwste technieken laten nu goede resultaten zien.’

Het investeringskapitaal voor het fonds Gilde Health Care IV is onder meer afkomstig van Philips en van de Amerikaanse multinational Johnson & Johnson. De Amerikanen steken nu voor het eerst geld in een Gilde-fonds. Op die manier hopen ze meer zicht te krijgen op belangrijke ontwikkelingen in de Europese medische technologie. Philips nam ook al deel aan de vorige financieringsronde van Gilde Healthcare.

Sympathie
De belangstelling om te investeren in medische start-ups was volgens Van der Meer zo groot dat Gilde niet al het aangeboden investeringsgeld kon accepteren. ‘De interesse wordt aangewakkerd doordat het gaat om een sympathieke sector’, zegt Van der Meer. ‘Zeker bij family offices speelt dat een rol. Particulieren vinden het een prettige gedachte dat ze bijdragen aan betere gezondheidszorg.’

De interesse is ook groot omdat investeren in beginnende medische bedrijven recent vaak een uitstekend rendement heeft opgeleverd. Investeringsmaatschappijen boekten afgelopen jaren forse winsten met de verkoop van bedrijven als Acerta, Dezima en Prosensa of met de stijgende aandelenkoersen van bijvoorbeeld Galapagos en Genmab.

Spray
Gilde meldt dat ze de afgelopen drie jaar belangen heeft verkocht in veertien bedrijven, waarop in alle gevallen een positief rendement is gemaakt. Een van die bedrijven is het Nederlandse Profibrix dat een spray maakt tegen snel bloedende wonden en dat voor $230 mln in Amerikaanse handen kwam. Gilde heeft inmiddels het grootste deel van haar portefeuille verkocht.

Investeringsmaatschappij Thuja Capital maakte vorige week al bekend dat ze €34 mln aan nieuwe kapitaal had opgehaald voor de financiering van beginnende bedrijven in de gezondheidszorg. Het durfkapitaal van Thuja is exclusief bestemd voor Nederlandse en Belgische ondernemingen. Gilde, Forbion en LSP zoeken in heel Europa naar veelbelovende start-ups. LSP sloot begin deze maand haar vijfde fonds met een opbrengst van €250 mln. Forbion maakte in april bekend dat ze €183 mln had opgehaald voor haar derde fonds.

Ommekeer
Opvallend is dat pensioenfondsen ook in het geval van Gilde geen kapitaal ter beschikking hebben gesteld. Van der Meer zegt echter ‘goede hoop’ te hebben dat een ommekeer op handen is.

Met een bijdrage van €5 mln is Rabobank wel een van de belangrijkste financiers van het nieuwe fonds van Thuja. Door zijn deelname aan het investeringsfonds hoopt de bank meer aansluiting te vinden bij beginnende bedrijven die nieuwe geneesmiddelen of medische hulpmiddelen ontwikkelen.

De intensievere contacten moeten er volgens Rabobank toe leiden dat de bank voortaan in een eerder stadium ook krediet verleent aan jonge innovatieve bedrijven. ‘Daardoor lopen we wat meer risico, maar investeren we wel in de toekomst’, aldus Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg van de bank, op de website zorgvisie.nl.

Bron: fd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *