Ruim 8 op 10 middelbare scholen kampt met hoofdluis

In 2014 heeft 86 procent van de middelbare scholen te maken gehad met hoofdluis. Hoewel een groot deel van de scholen met hoofdluis wordt geconfronteerd, wordt er op 35 procent van de middelbare scholen geen hoofdluisprotocol gehanteerd¹. Op basisscholen hanteert 97 procent een hoofdluisprotocol². Het onderwerp wordt op middelbare scholen nauwelijks behandeld: op 12 procent van de middelbare scholen wordt een hoofdluiscontrole uitgevoerd en 33 procent van de middelbare scholieren geeft aan dat hoofdluis op school een taboe onderwerp is.³ Dit blijkt uit onderzoek onder middelbare scholen en middelbare scholieren van Prioderm in het kader van de Landelijke Luizendag op woensdag 4 maart 2015.

Hoofdluis bestaat al eeuwenlang en kan iedereen overkomen. Algemeen bekend is dat het veelal voorkomt bij kinderen in de basisschoolleeftijd doordat kinderen vaak met de hoofdjes dicht bij elkaar zitten. Hoofdluis kan daardoor gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd lopen. Linda van de Veen van Prioderm: “Hoewel we veel cijfers hebben over hoofdluis op de basisschool, was er nog weinig bekend over hoofdluis op de middelbare school. Uit ons onderzoek blijkt dat ook hier ontzettend vaak hoofdluis voorkomt, maar dat de controle en voorlichting vaak ondermaats is.”

Kans op verspreiding van hoofdluis op middelbare school hoog
Wanneer er op de middelbare school hoofdluis wordt ontdekt, wordt de scholier in 33 procent van de gevallen verzocht om naar huis te gaan en te starten met de behandeling. De overige leerlingen krijgen geen instructies, wat de kans op verspreiding zeer aannemelijk maakt. ”Wij geven scholen het advies een hoofdluisprotocol op te stellen, zodat duidelijk is hoe te controleren en wat er moet gebeuren wanneer hoofdluis wordt geconstateerd. Daarnaast is het belangrijk om hoofdluis op de middelbare school bespreekbaar te maken: geef voorlichting en tips om het probleem onder de aandacht te brengen,” aldus Van de Veen.

Actuele hoofdluisinformatie
Check www.luizenradar.nl voor de meest actuele informatie over hoofdluis en zie waar hoofdluis is geconstateerd in Nederland. Anoniem melding maken van een hoofdluisbesmetting kan ook via de Luizenradar. Op deze manier blijft de radar up-to-date en worden andere ouders en (middelbare) scholen op de hoogte gebracht. Zo kunnen ook zij eventuele voorzorgsmaatregelen nemen.

Hoofdluisbeleid Nederlandse basisscholen en middelbare scholen
• 97% van de basisscholen hanteert een hoofdluisprotocol; 65% van de middelbare scholen hanteert een hoofdluisprotocol.
• 65% van de basisscholen vraagt ouders hun kind(eren) direct op te komen halen als bij het kind hoofdluis is geconstateerd. De middelbare scholieren met hoofdluis worden door slechts 33% van de middelbare scholen direct naar huis gestuurd.
• 76% van de basisscholen vindt dat ouders/verzorgers niet in alle gevallen zelf voldoende maatregelen treffen bij hoofdluis. Eenmaal op de middelbare school lijkt het of de ouders/verzorgers betere maatregelen treffen bij hoofdluis. 65% van de middelbare scholen vindt dat ouders/verzorgers nog niet in alle gevallen zelf voldoende maatregelen treffen.
• 88% van de basisscholen controleert op hoofdluis na iedere schoolvakantie. Op de middelbare scholen controleert 88% nooit op hoofdluis.
• 60% van de middelbare scholen vindt dat hoofdluis een verantwoordelijkheid is van de school en niet van de ouders/verzorgers.

1 Prioderm (Meda Pharma) vroeg in februari 2015 ruim 50 Nederlandse middelbare scholen naar hun hoofdluisbeleid.
2 Prioderm (Meda Pharma) vroeg in 2013 ruim 70 Nederlandse basisscholen naar hun hoofdluisbeleid.
3 Prioderm (Meda Pharma) liet in februari 2015 een onderzoek uitvoeren door Panel Wizard onder 500 middelbare scholieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *