Pfizer krijgt recordboete voor prijsverhoging epilepsiemedicijn

Farmaceutisch concern Pfizer heeft in het Verenigd Koninkrijk een boete gekregen van €105 mln omdat het onredelijk hoge prijzen heeft gevraagd voor het epilepsiemedicijn phenytoin sodium. Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn dominante positie in die markt misbruikt, aldus de Britse toezichthouder.

Pfizer, dat in 2015 een omzet behaalde van $ 48,9 mrd, verhoogde de prijs voor het medicijn in september 2012 met 2600%. Dat gebeurde nadat Pfizer de distributierechten had overgedragen aan het bedrijf Flynn, dat het onder een andere naam ging verkopen. ‘De twee bedrijven hebben de kans die ze kregen door de naamsverandering van een medicijn waar duizenden op rekenen opzettelijk geëxploiteerd, stelt de Competition and Markets Authority (CMA) woensdag in een toelichting op de Britse recordboete. De verhoging kostte het zorgsysteem en de belastingbetaler tientallen miljoenen ponden.

Volgens de waakhond, die beide bedrijven vorig jaar al had beschuldigd, zijn bedrijven vrij de prijs aan te passen. Maar zij die de markt domineren, moeten daar met dit soort ‘excessieve’ en ‘oneerlijke’ prijzen geen misbruik van maken, zegt CMA-bestuurslid Philip Marsden in de Financial Times. ‘De prijsstijging voor deze oude capsules, waarin recentelijk geen innovaties of grote investeringen zijn gedaan, is dan ook niet uit te leggen.’
Pfizer is het niet eens met het oordeel. Het bedrijf zegt dat het medicijn eigenlijk verlies maakte en dat de overdracht naar Flynn en de daaropvolgende naamsverandering een kans was om de beschikbaarheid van het medicijn te waarborgen. Stoppen met de productie was wegens 48.000 gebruikers geen optie. Flynn verhoogde vervolgens de prijs van een doosje van 100 mg van £ 2,83 naar £67,50.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *