Pas op voor de zonsverduistering

Morgen is, mits het weer een beetje meezit, een zonsverduistering te bewonderen in Nederland. Tussen 09.30u en 11.48u zal ongeveer 80 procent van de zon schuilgaan achter de maan.
Hoewel de zon dan minder fel lijkt, benadrukken experts de ogen goed te beschermen.

Het onbeschermd kijken naar de zonsverduistering, ook al is het maar even, kan genoeg zijn om de ogen blijvende schade toe te brengen. Oogarts Tjeerd Faber legt aan National Geographic uit waarom het zo gevaarlijk is. “Het gevaar schuilt in onbeschermd kijken naar een lichtvorm van een te hoge intensiteit. Bij een gedeeltelijke zonsverduistering als die van aanstaande vrijdag mag de zon dan wel gedeeltelijk verduisterd zijn, het zonlicht dat wél zichtbaar is, is nog altijd even sterk, en dus schadelijk voor de ogen. Dertig seconden onbeschermd turen naar de verduistering is al genoeg voor blijvende schade.”

Wil je echt onbezorgd naar dit natuurfenomeen kunnen kijken morgen, dan is het het beste om een eclipszonnebril op te zetten. Deze houdt 99,99 procent van het schadelijke zonlicht tegen. Bij een gewone zonnebril is dit 90 procent, maar de overige 10 procent kan alsnog het netvlies beschadigen.
Een andere manier om naar de verduistering te kijken is door met je rug naar de zon te gaan staan en je telefoon op de selfie stand te zetten. De meeste telefoons stellen het diafragma van de camera automatisch zo in dat de verduistering goed zichtbaar wordt op het scherm.

Bron: National Geographic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *