Parcom Capital koopt Viroclinics Biosciences

Toonaangevende internationale klinisch geneesmiddelenonderzoeker mikt op groei en verbreding

Parcom Capital neemt de succesvolle Nederlandse klinisch geneesmiddelenonderzoeker Viroclinics Biosciences over. Het bedrijf vindt in de nieuwe eigenaar de ideale partij om invulling te geven aan de groeiambitie. Viroclinics heeft meer dan honderd experts in dienst en is werkzaam voor klanten uit alle werelddelen. De overname biedt Viroclinics de kans om hun expertisegebied en serviceportfolio uit te breiden.

Viroclinics is opgericht in 2001 en is gespecialiseerd in het testen van nieuwe vaccins en medicijnen in de klinische ontwikkelfase voordat deze op de markt worden gebracht. Viroclinics heeft klanten over de hele wereld en verricht virologische tests voor onder meer de top tien biofarmaceutische ondernemingen. Ook in Nederland bekleedt het bedrijf een toonaangevende positie. Zo wordt negentig procent van alle anti-griep medicatie die wereldwijd ontwikkeld wordt door Viroclinics getest. Het bedrijf verwacht de komende jaren verdere groei in andere virologiegebieden.

Bob van Gemen, CEO Viroclinics Biosciences, is blij met de overname door Parcom Capital. ,,Wij richten ons nu voornamelijk op onderzoek en behandeling van virale luchtwegeninfecties. Wij willen ons dienstenportfolio graag verbreden en dan in het bijzonder op het gebied van andere virale targets, zoals hepatitis, polio en RSV. Zo zijn wij nauw betrokken bij een project dat op de drempel staat om het poliovirus voorgoed de wereld uit te helpen. Met het kapitaalportfolio van Parcom hebben we een nieuwe solide partner gevonden, waarmee we onze ambitieuze doelstellingen nog verder kunnen verwezenlijken. De komende jaren gaan wij als bedrijf een nieuwe fase in met grote groeiambities.’’

Door de verkoop is Viroclinics in zijn geheel in handen van Parcom Capital en het management. Parcom investeerde de afgelopen jaren al vaker in succesvolle Nederlandse ondernemingen, waaronder de mobiele telecomaanbieder Simpel.nl, Star Group en RH Marine. ,,Voor ons is Viroclinics een waardevolle aanvulling voor onze portefeuille,’’ aldus Parcom Capital-partner Piet-Hein de Jager. ,,Wij geloven sterk in de uitbreidingsmogelijkheden van Viroclinics, dat dankzij hun expertise en innovatieve werkwijze een vooraanstaande positie op de biopharma markt heeft verkregen.”

Gilde Healthcare Service is de verkopende partij en is geadviseerd door William Blair, Parcom is geadviseerd door PricewaterhouseCooper. Voor de medewerkers van Viroclinics heeft de overname geen gevolgen. Financiële details worden niet bekendgemaakt.


Over Viroclinics
Viroclinics Biosciences BV (Viroclinics) is wereldwijd het voorkeursinstituut voor virologische testen. Voor nieuwe en aangepaste medicijnen op de markt komen, worden ze bij Viroclinics onderzocht op veiligheid en werkzaamheid, waarbij Viroclinics de laboratoriumtesten uitvoert. Tot de klanten van Viroclinics behoren de grotere farmaceutische ontwikkelaars, producenten en contractorganisaties die antivirale medicijnen en vaccins ontwikkelen. Meer informatie is te vinden op de website www.viroclinics.eu.

Over Parcom Capital
Parcom Capital is een toonaangevend mid-market private equity fonds dat sinds 1982 investeert in hoogwaardige bedrijven. Het fonds beheert ruim een miljard euro aan investeringen in diverse sectoren. In 2016 is Parcom Capital middels een management buy out door de partners van Parcom gekocht en verzelfstandigd vanuit NN. De omvang van het laatste opgehaalde fonds bedroeg 550 miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *