Omstreden lid stapt op bij Gezondheidsraad

Chris Meijer stapt op als adviseur van de Gezondheidsraad. De hoogleraar pathologie raakte in opspraak vanwege vermeende belangenverstrengeling rond een nieuw onderzoek naar baarmoederhalskanker. Hij bleek zakelijke belangen in het onderzoek te hebben.

Toen bleek dat Meijer deze zakelijke belangen verzweeg, liet het VUmc, waar hij werkzaam is, een onderzoek uitvoeren naar de publicaties van de hoogleraar. Meijer bezat aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience, dat een product ontwikkelde waarmee vrouwen zelf uitstrijkjes kunnen afnemen. Meijer promootte dit product op wetenschappelijke congressen maar vertelde niks over zijn zakelijke aandeel. Daarnaast is de professor mede-eigenaar van biotechbedrijf Diassay, dat een virustest maakt die de Gezondheidsraad in zijn advies naar voren bracht.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat zij niet wil dat deskundigen die belangen hebben bij een bepaald onderwerp, worden betrokken bij de adviezen van de Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op het gebied van zorg.

Zelf laat de raad op haar website weten dat de gebeurtenissen rondom Meijer geen invloed hebben op her advies dat jaren geleden gegeven werd rondom baarmoederhalskanker.  “De Gezondheidsraad betreurt de gebeurtenissen van de laatste weken en onderzoekt hoe de kans op herhaling verder kan worden verkleind. De suggestie dat de rol van prof. Meijer als adviseur van de Gezondheidsraadcommissie indertijd zou hebben geleid tot een verkeerd advies, houdt een miskenning in van het commissieproces en van de zorgvuldige inhoudelijke controles bij de Gezondheidsraad. Tevens ontbeert die suggestie iedere feitelijke grondslag, niet alleen in de wetenschappelijke gegevens die ten tijde van het opstellen van het advies beschikbaar waren, maar ook in de sindsdien beschikbaar gekomen gegevens. Het advies van de Gezondheidsraad uit 2011 blijft derhalve volledig overeind.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *