Nieuwe longkanker-campagne richt zich op stigma

In de nieuwe campagne van Longkanker Nederland, die gisteren van start is gegaan, wordt aandacht gevraagd voor het stigma rondom longkanker. Volgens de instantie heerst het vooroordeel dat longkankerpatiënten de ziekte te danken hebben aan het feiten dat ze roken of hebben gerookt.

Ongepast, vindt Longkanker Nederland en daarom is het de campagne ‘Niemand verdient longkanker gestart’.  “Er wordt vaak geschokt gereageerd als iemand kanker heeft, maar als het om longkanker gaat dan wordt er eerst meteen gedacht dat het zijn of haar eigen schuld is door het roken. Dat kan niet”, aldus een woordvoerder tegen Nu.nl. “Wij zijn een enorme voorstander van actieve campagnes om roken te ontmoedigen. En ethische discussies over in hoeverre iemand verantwoordelijk gehouden mag worden voor bepaalde levenskeuzes, moeten zeker gevoerd worden. Maar niet op het moment dat iemand een verschrikkelijke dodelijke ziekte heeft als longkanker.”

Ieder jaar overlijden meer dan 10.000 mensen aan longkanker, de meesten binnen een jaar nadat de diagnose is gesteld. Ongeveer vier van de vijf mensen met longkanker is een roker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *