‘Mensen met stress hebben vaker huidproblemen’

Mensen die veel stress ervaren, hebben vaker last van huidproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Temple University, aldus Gezondheidsnet. De ruim 400 studenten die meededen aan het onderzoek, werden ingedeeld in drie groepen: laag, gemiddeld en hoog stressniveau.

Daar kwam uit naar voren dat deelnemers in de groep met een hoog stressniveau veel vaker huidproblemen hadden dan de studenten met weinig stress. Het ging dan om huidklachten zoals jeuk, haarverlies, vette of schilferige plekken op het hoofd, hyperhidrosis (overmatig zweten), schilferende huid en jeukende uitslag op de handen. Bovendien beten zij vaker op hun nagels en trokken zij vaker haren uit. Er werd geen verband gevonden tussen stress en de aanwezigheid van puistjes, droge of pijnlijke uitslag, wratten of uitslag in het gezicht.

Belangrijk voor dermatologen
Het onderzoek kent een paar beperkingen, zoals een lage respons en het ontbreken van lichamelijk onderzoek, maar volgens de onderzoekers kunnen de bevindingen toch nuttig zijn voor dermatologen en andere huidspecialisten. “Onze resultaten onderstrepen dat zorgverleners patiënten met huidproblemen naar eventuele stressklachten zouden moeten vragen. Verergering van een huidziekte tijdens stress, hoeft niet te betekenen dat de behandeling niet werkt.” Bovendien hebben mensen die met zowel een huidaandoening als stress kampen, wellicht een niet-medicamenteuze behandeling nodig.

Bron: Gezondheidsnet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *