Meldingen Lareb over vitamine K en vitamine D

Bijwerkingencentrum Lareb ontving recent meldingen over vitamine K en vitamine D. Het is verstandig dat drogisten deze meldingen in hun advisering meenemen door klanten een risicowaarschuwing te geven.

Verstoorde bloedstolling door vitamine K en cumarinederivaten
De laatste tijd wordt steeds vaker vitamine K aan voedingssupplementen zoals multi-vitamines en kalktabletten toegevoegd. Patiënten die vanwege de kans op trombose cumarinederivaten op recept gebruiken, moeten echter opletten bij extra inname van vitamine K. Zij mogen niet meer dan 100 microgram vitamine K gebruiken. Als zij te veel vitamine K binnenkrijgen, kan dat de bloedstolling nadelig beïnvloeden. Lareb ontving een melding van een ontregelde INR (bloedstollingswaarde) bij tegelijktijdig gebruik van cumarinederivaten en kalktabletten met vitamine D en K. Het RIVM geeft aan dat de inname van vitamine K bij gevarieerde voeding voldoende lijkt.

Adviseer klanten die cumarinedervaten gebruiken, om de extra inname van vitamine K met hun arts te overleggen.

Wees alert op hogere concentraties vitamine D
Bijwerkingencentrum Lareb ontving tevens een melding van een brakende zuigeling (1 week oud) door een overdosering vitamine D van het merk Vibovit. Het kind werd ter observatie opgenomen in het ziekenhuis en herstelde snel. De overdosering ontstond doordat de dosering van 10 druppels, geadviseerd voor bijvoorbeeld Davitamon D, ook werd gegeven bij Vibovit terwijl dat 5x sterker is.
Twee druppels Vibovit bevatten evenveel vitamine D als 10 druppels van de meest gangbare vitamine D preparaten. De Gezondheidsraad adviseert om kinderen van 0 tot 4 jaar een supplement met 10 microgram/ 400 I.E. vitamine D per dag te geven.

Wees als drogist bewust dat de concentratie vitamine D per product verschillend kan zijn. Controleer de concentratie bij verkoop en adviseer de klant om de bijsluiter goed te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *