Medicijngebruik in verkeer onder de aandacht gebracht

Veel patiënten zijn zich onvoldoende of geheel niet bewust van de risico’s van rijden onder invloed van geneesmiddelen. Meer dan de helft van de gebruikers past zijn rijgedrag niet aan naar aanleiding van verkregen informatie. Dat leidt naar schatting tot enkele tientallen doden per jaar. Daarnaast is de gebruiker zich vaak niet bewust van de mogelijke juridische consequenties. Daarom start het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid ZH, in samenwerking met het Instituut voor verantwoord medicijngebruik (IVM) een campagne om dit onder de aandacht te brengen.

De campagne richt zich zowel op gebruikers als verstrekkers, zoals apothekers en artsen. Zo zijn er nascholingscursussen voor apothekersassistentes en is er een folder beschikbaar voor patiënten. Maar ook de toekomstige verstrekkers, de opleiding tot apothekersassistente, is niet vergeten. Daar vinden gastlessen plaats.

Apothekers hebben de plicht en verantwoordelijkheid hun patiënten goede en duidelijke informatie te geven, dus ook aan te geven welke invloed het gebruik van medicijnen op de rijvaardigheid kan hebben. Zo nodig kan de apotheker, samen met de gebruiker en arts, kijken naar alternatieve medicijnen of dosering.Dat kan nodig zijn wanneer een gebruiker voor zijn werk veel op de weg zit, zoals bijvoorbeeld buschauffeurs, koeriers of vertegenwoordigers. De cursussen worden gegeven op diverse locaties in Zuid-Holland. De groepen bestaan uit ongeveer 16 deelnemers. Voor de zomer zijn er al diverse bijeenkomsten geweest die alle druk bezocht zijn. Vandaar dat er in het najaar nog enkele gepland zijn in Naaldwijk en Den Haag. De nascholing is door SANA geaccrediteerd. Meer informatie over nascholing is op te vragen via info@medicijngebruik.nl.

Folder
Het ROV heeft een folder beschikbaar met de belangrijkste informatie over medicijnen en verkeer. Deze is gratis verkrijgbaar in de meeste apotheken. Hij is ook op te vragen via rovinfo@pzh.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *