‘Medicijnen tegen zeldzame ziekten gewild’

In de farmaceutische industrie is altijd een overnamejacht bezig. Tot op heden namen farmaceuten meestal een ander bedrijf over, om een nieuw medicijn tegen een bekende ziekte op de markt te kunnen brengen. Tegenwoordig zijn medicijnen tegen zeldzame ziekten echter ook gewild.

Overnames in de farmasector zijn bijna aan de orde van de dag. Zo meldt het FD dat farmabedrijven in de eerste helft van dit jaar als voor ruim 250 miljard euro aan transacties hebben gedaan. Het lijkt erop dat 2014, wat een recordjaar was, wordt verbroken.

Specialisten zien één belangrijke verklaring voor de vele overnames: de opkomst van medicijnen tegen zeldzame ziektes. Deze worden door farmabedrijven vaak als lucratief gezien. Als voorbeeld noemt het FD het overname bod van het Amerikaans-Ierse Shire op Baxalta, een nieuw bedrijf dat zich pas net heeft afgesplitst van moederbedrijf Baxter. Shire biedt een bedrag van 30 miljard dollar. Als dat doorgaat, zou het gaan om de een na grootste deal van dit jaar.

Ook door Nederlandse biotechbedrijven worden regelmatig geneesmiddelen voor zeldzame ziekten ontwikkeld. Een aantal voorbeelden:

Galapagos en Proqr: medicijn tegen taaislijmziekte (cystische fibrose)

Pharming: HAE (angio-oedeem, gevaarlijke zwellingen)

Kiadis Pharma: Graft versus host-syndroom (afweerreacties bij beenmergtransplantaties)

Uniqure: LPLD (vet uit voedsel niet afgebroken in bloed)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *