Langste griepepidemie sinds 40 jaar

De griepepidemie die momenteel nog steeds heerst in Nederland, is de langste sinds 40 jaar. De epidemie duurt nu al twintig weken, waarin bovendien een verschuiving van het heersende virustype heeft plaatsgevonden. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel op haar website.

De griepepidemie begon al voor de kerst en is nog steeds niet voorbij. Afgelopen week gingen nog 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts vanwege griepachtige klachten en werd in 75% van de afgenomen neus- en keelmonsters van die patiënten griepvirus gevonden. De grens voor een epidemie ligt bij 51 op de 100.000 mensen. De peilstationhuisartsen van NIVEL Zorgregistraties houden al sinds 1970 bij hoeveel mensen er bij de huisarts komen vanwege griepachtige klachten en zij nemen ook monsters af voor laboratoriumonderzoek bij het RIVM.

Van A naar B
Er is dit griepseizoen een verschuiving van griepvirus A(H3N2) naar B als veroorzaker van de griep. De eerste weken van de epidemie domineerde A(H3N2), terwijl de laatste weken bijna uitsluitend B-griep voorkomt. Daarnaast duikt ook af en toe nog griepvirus A(H1N1) – afstammeling van de pandemische Mexicaanse griep – op in de neus- en keelmonsters. De epidemie kan zo lang duren doordat meerdere typen griepvirus griep kunnen veroorzaken. Sommige mensen kunnen ook twee keer griep hebben gehad dit seizoen, omdat een doorgemaakte infectie met het ene type griepvirus niet beschermt tegen infectie met een ander type griepvirus. NIVEL-onderzoeker, huisarts en epidemioloog Gé Donker, zegt op de website: “Zowel griepvirus A(H3N2) als de meest voorkomende B-variant matchen dit jaar niet perfect met de varianten die in het griepvaccin voorkomen. Mogelijk zijn daardoor dit jaar meer ouderen die wel gevaccineerd waren ziek geworden door griep. De nu rondwarende varianten zitten komend seizoen wel in het vaccin, zodat dan de bescherming door het griepvaccin hopelijk weer veel beter is.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *