Isoflavonen veilig voor vrouwen in de overgang

Vrouwen in de overgang kunnen veilig voedingssupplementen met isoflavonen slikken. Dat hebben deskundigen van de EFSA, de Europese voedselveiligheidsraad, geconcludeerd, zo schrijft NPN. Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die zitten in soja, rode klaver en de kudzu wortel, die een vergelijkbare werking hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Daarom worden isoflavonen ingezet bij overgangsverschijnselen.

Volgens Dr Alicja Mortensen, blijkt dat isoflavonen uit voedingssupplementen tot 150 milligram geen schade veroorzaken bij vrouwen tijdens of na de overgang. Zij is voorzitter van het EFSA-panel van deskundigen voor toegevoegde hulpstoffen en nutriënten (ANS), dat deze beoordeling heeft uitgevoerd. Mortensen geeft aan dat er geen verband bestaat tussen de inname van isoflavonen en schadelijke gevolgen voor de borstklier, baarmoeder of de schildklier.

Veel voedingssupplementen, bedoeld voor vrouwen in de menopauze bevatten een dosering isoflavonen van 35-150 milligram per dag. Europeanen krijgen gemiddeld per dag minder dan 1 mg isoflavonen binnen via de normale voeding. In landen waar mensen veel sojaproducten eten, blijken overgangsverschijnselen minder voor te komen. Bijvoorbeeld in Azië waar men veel producten als tofoe en sojamelk gebruikt. Het zijn de isoflavonen in soja die dit gezondheidseffect lijken te geven.

Bron: NPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *