Hoge boetes voor farmaceutische industrie

Farmaceutische bedrijven hebben het afgelopen jaar een recordbedrag aan boetes gekregen omdat zij reclame maakten voor geneesmiddelen terwijl dat niet mocht. Dit blijkt uit documenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zo meldt BNR Nieuwsradio.

Het gaat bij elkaar om 836.000 euro. En daar is de branchevereniging, Nefarma, niet blij mee. “We hebben de afgelopen jaren juist veel gedaan om dit soort berichten te voorkomen, onder andere door het opstellen van strenge, wettelijke richtlijnen. Maar in een aantal gevallen is toch de wet overtreden waardoor de hele sector weer in de verdachtenbank komt”, zegt woordvoerder Paul Wolters vandaag tegen BNR n.a.v. een publicatie in de Volkskrant dat inzicht had in de documenten.

Er zijn niet alleen boetes uitgedeeld voor het maken van verboden reclame, maar ook voor het fêteren van artsen of apothekers en het verstrekken van suggestieve of incomplete informatie. Het is niet bekend om welke farmaceuten het gaat en dat is volgens Wouters lastig. “Wij weten nu niet meer dan wat in de Volkskrant staat. Omdat de namen niet bekend zijn gemaakt, weten we ook niet of het onze leden betreft of niet. Er moet eerst meer duidelijkheid komen voordat we vervolgstappen kunnen nemen. Maar het is een serieus signaal en gaan met de Inspectie om tafel.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *