Suikerzieken krijgen goedkopere insuline

Diabetespatiënten die verzekerd zijn bij VGZ ontvangen vanaf september een goedkopere variant van het veelgebruikte medicijn Lantus. Het nieuwe medicijn kan voor een besparingen van ‘vele miljoenen’ zorgen.

Jaarlijks wordt ongeveer €55 mln uitgegeven aan Lantus, het medicijn dat nu vaak voorgeschreven wordt bij patiënten met suikerziekte. Het nieuwe middel, Abasaglar, is een biosimilar (een nagemaakt biologisch middel) van deze insuline, een nagemaakt biologisch medicijn. De prijs ervan valt volgens VGZ flink lager uit. Hoeveel lager dat precies is, is niet bekend, omdat de verzekeraar geen financiële details over onderhandelingen openbaar mag maken.

De Nijmeegse Sint Maartenskliniek liet zo’n twee maanden geleden alle reumapatiënten ook al overstappen op een goedkopere biosimilar. Die overstap zou een besparing van zo’n €40 mln kunnen opleveren als alle gebruikers in Nederland wisselen naar het nieuwe middel. Het Reumafonds reageerde enthousiast over de kostenbesparing, maar waarschuwde ook dat patiënten niet te vaak willen wisselen van medicijn.

Volgens VGZ zullen in eerste instantie vooral nieuwe suikerpatiënten van de biosimilar gebruik maken. Bestaande patiënten kunnen in overleg overgezet worden naar Abasaglar. Ook blijft het voor artsen mogelijk om in uitzonderingsgevallen het medicijn Lantus aan nieuwe patiënten voor te schrijven, bijvoorbeeld bij vrouwen die zwanger zijn.
VGZ heeft besloten dat het nieuwe medicijn niet onder het eigen risico zal gaan vallen. Nu moeten diabetespatiënten vaak een deel van de behandeling uit eigen zak betalen. Volgens de zorgverzekeraar betekent dit een besparing van ongeveer €100 per kwartaal voor de patiënt. ‘Dat bedrag is een diabetespatiënt nu gemiddeld kwijt via het eigen risico,’ zegt de woordvoerder.

VGZ heeft over de overstap naar het nieuwe medicijn intensief overleg gevoerd met de Nederlandse Diabetes Federatie en de Diabetesvereniging Nederland. DVN-voorzitter Margreeth Smilde: ‘Uit ons overleg is een goed beleid voortgekomen. Voorschrijvers krijgen, als hen dat verstandig lijkt, in specifieke situaties de ruimte van het voorkeursbeleid af te wijken. VGZ zorgt daardoor dat maatwerk mogelijk blijft.’ Het nieuwe medicijn krijgt in ieder geval tot 2019 de voorkeur.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *