Gezinnen weinig voorbereid op gezondheidsrisico’s verre reizen

Gezinnen met jonge kinderen gaan onvoldoende voorbereid op vakantie naar verre oorden. Dit blijkt uit een rondvraag van de beroepsorganisatie voor apothekers KNMP. Door de toegenomen mobiliteit gaan gezinnen met jonge kinderen vaker op vakantie naar de andere kant van de wereld. Verre reizen brengen echter meer gezondheidsrisico’s met zich mee en daar zijn ouders niet altijd goed op voorbereid.

Met name bij reizen naar (sub)tropische gebieden is de kans op het krijgen van infectieziekten en ongelukken groter. Apotheker Lia Dekker: “Daar hoort een andere voorbereiding bij dan wanneer je met je kinderen naar Frankrijk gaat. In de apotheek merken we dat er vaak misverstanden bestaan rondom kwaaltjes, ongemakken en middelen tijdens verre reizen. Ook is de reisapotheek meestal niet juist afgestemd op de vakantiebestemming.”

vakantieDe apothekers hebben een aantal belangrijke feiten op een rij gezet:

• Insectenwerende middelen
Veel tropische ziekten worden overgebracht door beestjes, zoals muggen, teken en vliegen. Ter bescherming wordt vaak een insectenwerend middel gebruikt waarin 30 à 50% DEET (diëthyltoluamide) is verwerkt. Veel ouders zijn onbekend met het feit dat:
o Kinderen tot twee jaar niet ingesmeerd mogen worden met middelen met DEET.
o DEET de werking van een zonnebrandmiddel vermindert. Dit gebeurt ook als je de DEET enige tijd voor of na de zonnebrandcrème opsmeert.

• Hitte
Vaak liggen de verre reisbestemmingen in warme gebieden. Wanneer het zo heet is, moeten ouders goed uitkijken:
o Vooral baby’s en kleine kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze hun lichaamswarmte nog niet zo goed kunnen regelen. Hierdoor is de kans op uitdroging en diarree groter.
o Paracetamol zetpillen kunnen door hoge temperaturen zacht worden en zijn op dat moment niet bruikbaar. Wanneer de gesmolten zetpillen worden gekoeld, zijn ze weer te gebruiken.

• Infectieziektes
Bij het reizen naar (sub)tropische landen is de kans op het krijgen van infectieziekten groter. Ouders realiseren zich vaak niet dat:
o Ook veel toegankelijke verre vakantiebestemmingen in een malariagebied kunnen liggen. Wanneer dit het geval is moet er een antimalariamiddel worden geslikt. Let op: de dosering voor kinderen is anders.
o Zoogdieren zoals honden, katten, apen en vleermuizen hondsdolheid over kunnen brengen. Niet alleen via bijten en krabben, maar ook via likken.

Medicijnpaspoort
Als je medicijnen gebruikt kun je het beste bij de apotheek een overzicht laten uitprinten met ook daarin de stofnamen, zo luidt het advies. “Zo kan je in het buitenland altijd duidelijk maken wat je slikt. In het buitenland is het niet altijd gemakkelijk om in een vreemde taal aan zorgverleners duidelijk te maken waar je last van hebt. Bovendien geven apothekers in het buitenland makkelijker medicijnen dan in Nederland. Wees kritisch als u in het buitenland medicijnen koopt of meekrijgt.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *