Franse farmaceut start ontwikkeling vaccin Zikavirus

De Franse farmaceut Sanofi Pasteur met vestigingen in Nederland heeft zijn onderzoekers aan het werk gezet om een vaccin te ontwikkelen tegen het Zikavirus. Sanofi Pasteur geldt als een autoriteit op het gebied van vaccins, waarmee virusinfecties kunnen worden voorkomen. De onderzoekers denken te kunnen profiteren van hun kennis en ervaring met aan Zikavirus verwante ziektes als Dengue en Gele koorts.

Dengue vaccin
Vooral de opgedane kennis bij de ontwikkeling van het vaccin tegen dengue biedt de onderzoekers mogelijke aanknopingspunten. De ziekteverwekker behoort tot dezelfde familie als het Zikavirus, wordt verspreid door dezelfde muggensoort en ook de acute wijze waarop de ziekte zich openbaart, komt overeen. Sanofi heeft een leidende rol in de ontwikkeling van vaccins voor ziekten die aan het Zikavirus gelieerd zijn (dezelfde familie: het Flavivirus), zoals gele koorts, Japanse hersenvliesontsteking en knokkelkoorts. Sanofi Pasteur heeft sinds eind 2015 een vaccin tegen Dengue beschikbaar. “De ontwikkeling van het Dengue vaccin heeft aangetoond hoe belangrijk het is om heel uitgebreide documentatie te hebben en wetenschappelijk goed te begrijpen hoe het virus werkt vóórdat je een vaccin gaat ontwikkelen.”

WHO: noodsituatie
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van het Zikavirus op 1 februari 2016 als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Sanofi Pasteur onderschrijft dat en wijst op de snelle verspreiding van het virus en de mogelijke complicatie die bij besmetting kunnen optreden.
Los van direct zichtbare symptomen als koorts, uitslag, hoofd- en gewrichtspijn, wordt het Zikavirus in verband gebracht met hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen en een gevaarlijke neurologische aandoening. Ook daar gaat Sanofi Pasteur onderzoek naar doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *