Bisolvon introduceert app om hoest te testen

Hoewel 72% van de Nederlanders aangeeft te weten dat er verschillende typen hoest bestaan, kan maar 47% van de Nederlanders het verschil tussen vastzittende (slijm)hoest en droge (kriebel)hoest aangeven. Ook gaat slechts 5% van de Nederlandse bevolking naar de huisarts voor een diagnose van hoest[1]. Dit betekent dat mensen soms langer met hun hoest blijven rondlopen dan nodig is, omdat ze niet tijdig of juist handelen. Bisolvon, bekend van producten voor hoestbehandeling, brengt daar verandering in met de gratis mobiele applicatie de Bisolvon Hoest Check[2]. Door simpelweg in jouw smartphone te hoesten, test de Hoest Check het type hoest en geeft aan welk type hoestproduct het best gebruikt kan worden voor behandeling.

Al jarenlang laten ontwikkelingen in de gezondheidszorg zien dat consumenten online op zoek gaan naar symptomen om zelf een diagnose te stellen[3]. De Bisolvon Hoest Check sluit aan op deze ontwikkeling en biedt Nederlanders de kans om makkelijk zelf te achterhalen wat voor hoest zij hebben. Dit vervangt nooit de diagnose of het behandelplan van een (huis)arts, maar de app komt wel met effectieve behandeltips – zowel voor droge (kriebel)hoest als voor vastzittende (slijm)hoest.

BisolvonWaarom Bisolvon Hoest Check?
Onderzoek wijst uit dat veel Nederlanders ervan op de hoogte zijn dat er verschillende typen hoest bestaan (72%), maar slechts 47% kan de verschillen echt benoemen. Veel consumenten komen in hun beschrijving bovendien niet verder dan de beschrijving ‘vastzittende hoest is met slijm en droge hoest is zonder slijm’. “Als men niet weet wat voor type hoest zij hebben, wordt het juist en tijdig behandelen ook moeilijker,” stelt Cynthia van Lohuizen, Senior Brand Manager bij Boehringer Ingelheim. “Daarom hebben we de Bisolvon Hoest Check ontwikkeld. Uit consumentenonderzoek weten we dat jongeren tot 30 jaar het minst vaak weten dat er verschillende typen hoest bestaan, en zij zijn ook de groep die het liefst een app wil om hun type hoest te checken en behandeltips te geven.”

De techniek achter de hoest-app
De Bisolvon Hoest Check is geschikt voor volwassenen. Zij openen de app, hoesten op ongeveer 30 centimeter afstand van de microfoon van de smartphone en krijgen in 80% van de gevallen een resultaat over het type hoest. Het type hoest wordt vastgesteld aan de hand van een database van verschillende hoestopnames en het behandelvoorstel bestaat uit producten die de kriebelhoest of vastzittende hoest effectief aanpakken. Mogelijke behandelingen zijn Bisolvon voor vastzittende hoest, waarmee het slijm wordt opgelost, en Bisolnex voor kriebelhoest, waardoor de kriebel wordt verminderd.

De techniek van de applicatie is ontwikkeld door Fraunhofer IDMT in opdracht van Boehringer Ingelheim Nederland. Om de database op te bouwen zijn er in totaal 514 bruikbare hoestgeluiden opgenomen in publieke ruimten en via een telefoon-hotline. Deze zijn door twee professionals geclassificeerd als droge kriebelhoest of vastzittende slijmhoest. Op basis van deze akoestische opnamen is de app getraind om hoestsignalen te herkennen en classificeren om het type hoest vast te stellen.

[1] Representatief consumentenonderzoek in opdracht van Boehringer Ingelheim uitgevoerd door Panelwizard Direct onder 1.045 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
[2] De Bisolvon Hoest Check vervangt in geen geval een volledig onderzoek door een arts en/of medische diagnose. Voor het stellen van een juiste diagnose raadpleeg een arts.
[3] https://www.wdtm.nl/media/Technologische_trends_en_ontwikkelingen.pdf

*Bisolvon bevat broomhexine. Beslist niet gebruiken onder 2 jaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.
**Bisolnex bevat noscapinehydrochloride. Beslist niet gebruiken onder 3 jaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *