E-healthtoepassingen apotheek onvoldoende bekend bij Nederlanders

02G56193
40% van de Nederlanders heeft geen idee welke e-healthmogelijkheden zijn of haar apotheek biedt. Van de 25- tot 34-jarigen weet zelfs meer dan de helft niet dat zij online medicatie kunnen bestellen of via een e-consult vragen kunnen stellen aan de apotheker. Het is dan ook geen verrassing dat slechts 5% ervaring heeft met een e-consult bij de apotheek en 17% online medicatie heeft besteld. Dat blijkt uit onderzoek van PharmaPartners, onder ruim 1.000 Nederlanders.

Het aantal gebruikers van e-healthtoepassingen is laag, hoewel uit onderzoek blijkt dat patiënten hier wél behoefte aan hebben. Echter mist de kennis over de mogelijkheden die er zijn. Op dit moment maken vooral 55+’ers gebruik van de e-healthtoepassingen van de apotheek; zo bestelt een kwart van hen de medicijnen online. Dit in tegenstelling tot de 25- tot 34-jarigen; slechts 13% bestelt medicijnen via het internet. Toch staan de meesten van hen hier wel voor open, zeker voor eenvoudige klachten lijkt het hen ideaal.

Apothekers: maak keuzes, begin met simpele toepassingen
Sander de Jong, Managing Director Farmacie bij PharmaPartners: ‘De werkdruk in de eerstelijnszorg is hoog. Door gebruik te maken van e-healthtoepassingen kunnen zorgverleners hun tijd efficiënter indelen. Ook voor de patiënt biedt het voordelen als hij een vraag kan indienen door middel van een e-consult of herhaalmedicatie online kan bestellen.’ De Jong heeft een belangrijke tip voor apothekers die e-healthtoepassingen willen implementeren. ‘Maak keuzes. Begin bijvoorbeeld met simpele toepassingen, zoals het online bestellen van medicijnen. Zowel patiënten als medewerkers moeten wennen aan nieuwe systemen of manieren van werken en dit kost tijd. Al doende komt u erachter wat voor uw apotheek en uw patiënten het beste werkt.’

Communiceer over de online mogelijkheden
Van de patiënten die bekend zijn met de online mogelijkheden is 1 op de 5 hierop gewezen door de zorgverlener. 19% van deze groep heeft erover gelezen op de website en slechts 7% is geïnformeerd via een e-mail. Uit het onderzoek blijkt dat zorgverleners nog weinig actief communiceren over de online mogelijkheden. “Het apothekersteam speelt een belangrijke rol in het creëren van bekendheid onder patiënten. Een assistent kan de patiënt tijdens een bezoek aan de apotheek attenderen op de mogelijkheid om medicatie online te bestellen of een e-consult in te plannen. Of stuur een nieuwsbericht naar alle patiënten waarin de voordelen van e-healthtoepassingen worden toegelicht, aldus de Jong.’


Over PharmaPartners
PharmaPartners biedt samenwerkende zorgverleners en patiënten al 39 jaar geïntegreerde zorgsystemen die toegang geven tot betrouwbare, actuele en complete (patiënten)informatie. Deze worden toegepast in circa 280 multidisciplinaire samenwerkingsverbanden door zo’n 1.300 apotheken, 2.700 huisartsen en 80 gezondheidscentra. Samen verlenen zij zorg aan ongeveer 9,5 miljoen Nederlanders. PharmaPartners werkt met mijngezondheid.net al 10 jaar proactief aan e-health. Inmiddels hebben bijna 1 miljoen patiënten een account aangemaakt. Het gebruik van e-health door patiënten is door sterke aandacht voor adoptie in 2017 al 20% toegenomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *