Apple zet een stap vooruit in de gezondheidszorg
Binnenkort opent Apple twee ‘gezondheidscentra’ in de regio Silicon Valley. Aanvankelijk zijn de centra alleen toegankelijk voor het eigen personeel en hun familieleden. Er komt een grote nadruk te liggen op het gebruik van nieuwe technologie en op preventie door het stimuleren van ‘duurzaam gezonder gedrag’ van de werknemers. Met de nieuwe centra belooft Apple een uiterst luxe (‘concierge-like’) begeleiding van patiënten. Uit de vacatures blijkt dat wordt gezocht naar artsen voor acute en chronische problemen, gespecialiseerde verpleegkundigen en nadrukkelijk ook naar preventie-adviseurs. Bij elkaar moet dit voor de patiënt een ‘holistische ervaring’ opleveren. Bij Apple werken wereldwijd 123.000 mensen. Enkele tienduizenden werken in en rond Cupertino.
De belangstelling voor de gezondheidssector uit de tech-hoek is niet verrassend. Er zijn veel nieuwe technologieën (in ontwikkeling) en de zorg is een wereldmarkt, waaraan in westerse landen al snel 10% van het nationaal inkomen wordt besteed. In de VS kruipt dat zelfs richting 20%. Google en moederbedrijf Alphabet investeren ook fors in fitness en zorg, onder andere met onderzoek naar het tegengaan van veroudering (via dochter Calico). De belangrijkste drempel voor de bedrijven is dat de zorgsector minstens net zo zwaar is gereguleerd als de bankensector.
Apple, Amazon en Google zijn echter zeker niet uniek in de VS. In 1915 opende Henry Ford al een ziekenhuis voor zijn werknemers in Detroit.