Vitamine D ook ter preventie van diabetes

Diabetes in combinatie met een gebrek aan vitamine D komt de afgelopen jaren steeds vaker voor. Internist-endocrinoloog Mirjam Oosterwerff heeft daarom gekeken of vitamine D tabletten kunnen helpen om diabetes te voorkomen. Zij concludeert dat er mogelijk een klein effect is van vitamine D ter preventie van diabetes. Oosterwerff promoveerde vorige week bij VUmc.

Diabetes is een veel voorkomende chronische ziekte: ruim 1 miljoen Nederlanders hebben het. Bij diabetes zijn de bloedsuikers niet meer in evenwicht, het lichaam heeft te weinig insuline. Het aantal mensen met overgewicht en diabetes is de laatste jaren sterk gestegen, door overgewicht heeft men meer kans op diabetes. Daarom zijn nieuwe behandelingen ter preventie van groot belang. Uit eerder onderzoek is gebleken dat een gebrek aan vitamine D en diabetes steeds vaker voorkomen. Ook blijkt dat een gebrek aan vitamine D vooral voorkomt bij niet-westerse immigranten in Nederland.

Geen duidelijk effect
In haar proefschrift onderzocht Oosterwerff of vitamine D tabletten bijdragen aan het voorkomen van diabetes type 2 en of vitamine D tabletten effect kunnen hebben op insuline gevoeligheid. “Dit onderzoek leverde, net als veel andere onderzoeken, geen groot effect van vitamine D op de insulinegevoeligheid. Het effect was niet nul, maar ook niet groot. Ten opzichte van de andere onderzoeken hebben wij mensen onderzocht met een zeer lage vitamine D spiegel. In de andere onderzoeken zijn mensen onderzocht die een normale vitamine D spiegel hadden en daar werd geen effect gevonden,” aldus Oosterwerff.

Vitamine D voorkomt geen diabetes
Oosterwerff heeft vier maanden lang 130 niet-westerse deelnemers met overgewicht en een te kort aan vitamine D behandeld met vitamine D tabletten of een placebo (nepmedicijn). Op dit moment is het gebruik van vitamine D tabletten ter preventie van diabetes nog niet voldoende. Uit vervolgonderzoek moet blijken of met hogere doseringen en/of langere duur van vitamine D gebruik diabetes kan worden voorkomen. Hier zijn minimale aanwijzingen voor gevonden.

Bron: VUmc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *