Pronova toont beschermde werking neusspray tegen coronavirus aan

Pronova staat open voor samenwerking om Coldner-PLUS begin 2022 op de markt te brengen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de preventieve neusspray die Pronova Laboratories uit Muiden heeft ontwikkeld mogelijk significante bescherming biedt tegen het coronavirus SARS-CoV-2.

Het biotechbedrijf gaat de neusspray de komende maanden doorontwikkelen en wil, eventueel met zakelijke partners, het product volgend jaar onder de naam Coldner-PLUS als medisch hulpmiddel op de markt brengen.

Pronova vroeg eerder dit jaar al patenten aan op de beoogde formuleringen van de neusspray. In het laboratorium zijn sprays van diverse samenstellingen en concentraties getest op de beschermende werking tegen infectie door SARS CoV-2 in een in vitro situatie (buiten een intact organisme). Dit onderzoek, uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van de WUR, liet zien dat componenten uit deze neusspray werking tegen Sars-CoV-2 hebben. Bij de hoogste concentratie van de component lambda carrageen waren er in de onderzochte cellen vrijwel geen virusdeeltjes aanwezig.

Door stoffen uit zeewier toe te voegen vormt de spray een filmlaagje in de neus die minstens drie uur aanwezig blijft (onderzoek eigen laboratorium Pronova). ,,De spray is een soort ingebouwd neuskapje”, vertelt ontwikkelaar Hubert Pellikaan van Pronova. ,,Via de neus komen de meeste virusdeeltjes het lichaam binnen. Daarom krijgen mensen ook geurstoornissen. Als je een soort filter in je neus legt dat virusdeeltjes blijft blokkeren, dan hou je die buiten de deur.” Volgens het bedrijf kan de spray daardoor dienen als ondersteuning om besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens een rit in een trein, een bezoek aan de supermarkt, concert of een vliegreis.

De neusspray stamt af van een keelspray (Coldner) die Pronova in 2014 ontwikkelde, ver voor de coronacrisis. Uit onderzoek bleek dat deze spray reeds antivirale activiteit tegen een verkoudheidsvirus (Human Rhinovirus 16, onderzoek uitgevoerd door Virapur (US)) en een Coronavirus stam (Human Corona NL 63, onderzoek uitgevoerd door EVL (NL)). Tijdens de coronapandemie is de keelspray doorontwikkeld tot een neusspray.

Pronova staat open voor samenwerking met andere bedrijven of laboratoria om het product succesvol op de markt te krijgen. ,,We willen de neusspray in het eerste of tweede kwartaal van 2022 op de markt brengen en willen onze krachten bundelen met grote partijen om te kunnen opschalen”, zegt Hubert Pellikaan van Pronova. ,,De testresultaten zijn positief, dus is het nu een zaak van door ontwikkelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *