Ongeveer helft websites drogisterijen niet beveiligd met https

Closeup of Computer Screen With Address Bar of Web Browser

Volgens meteorologen staat ons Nederlanders een lange en droge zomer te wachten. Lekker weertje om naar het strand te gaan natuurlijk, maar wees gewaarschuwd! Met dergelijke zonnesterkten is het belangrijk om je goed in te smeren. Even naar de drogist voor een voordeelfles zonnebrandcrème. Op de website kun je waarschijnlijk wel terecht voor eventuele aanbiedingen. Maar hoe goed doet die website het op de smartphone? En zijn deze goed beveiligd? Telefoonboek.nl zocht het uit.

Beveiliging
Van de 1676 onderzochte websites in de categorie ‘Drogist’ bezitten er 845 een SSL-certificaat. Dat betekent dat 831 websites niet beveiligd zijn door middel van https, hetgeen neerkomt op ongeveer 50,4%. In deze gevallen kan het zo zijn dat een gedeelte van de website waar met persoonsgegevens wordt gehandeld zich wel achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdwebsites daarvan zijn echter nog niet in het bezit van een SSL-certificaat. Gegevens die daar worden ingevuld zijn daardoor nog altijd niet beveiligd.

Responsive
Ook zijn de websites getest op responsiveness. Responsiveness houdt in dat de website meebeweegt met het apparaat waarop deze getoond wordt. Zo is deze dus altijd goed leesbaar en bruikbaar ongeacht het apparaat waarop deze bekeken wordt, zoals op de smartphone. Bij 64,5% van de 1676 drogisten werd een responsive website gevonden. Dat betekent dat 35,5% van de websites van drogisten aan bruikbaarheid en leesbaarheid inboet als deze bekeken worden op mobiel of tablet.

Focus online
Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl, denkt dat drogisterijen digitaal gezien nog een flinke slag kunnen slaan: “Wanneer je een SSL-certificaat hebt voor de website biedt dat een vertrouwelijke en professionele uitstraling. Aangezien ook in deze branche de focus steeds meer online komt te liggen, doen zij er bovendien goed aan de gebruikservaring van de website optimaal te houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *