Onderzoek Consumentenbond: glutenvrij niet gezond


De NCV ontwikkelde richtlijn waaraan gezond glutenvrije voeding moet voldoen.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging voert al sinds 2012 campagne voor een gezonder eetpatroon voor mensen met een glutenvrij dieet. Glutenvrij eten leidt al snel tot tekorten. De Consumentenbond deed in het verlengde hiervan in augustus 2017 een steekproef die de zorg van de NCV bevestigde. Glutenvrije varianten bevatten meer vet, suiker en/of zout en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten. Daarom heeft de NCV een nieuwe richtlijn ontwikkeld waaraan gezond glutenvrije voeding moet voldoen.

 
Richtlijn voor gezond glutenvrij
Deze richtlijn is in samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR) opgesteld. Hiermee wil de patiëntenvereniging glutenvrije producenten aanzetten om meer bewust te produceren. Deze richtlijn is vertaald naar een normenset waaraan producten moeten voldoen om het Good Gluten Free keurmerk te kunnen voeren. Inmiddels heeft één producent het Good Gluten Free keurmerk in gebruik. Daarnaast is de NCV in gesprek met een aantal andere producenten over de toekenning hiervan. Alleen producten die al het vertrouwde ‘Crossed Grain’ logo voeren, komen in aanmerking voor het GGF keurmerk. Het is dus een aanvulling.

Zie voor meer informatie www.goodglutenfree.org.

Genoeg gezonde alternatieven!
Maar gezond glutenvrij is meer dan alleen glutenvrije producten. Op de website van de NCV staat een overzicht van wat een gezond glutenvrij dieet inhoudt en een groot aantal gezonde alternatieven. Goed glutenvrij noemt de NCV dat: www.glutenvrij.nl/goedglutenvrij. En de 150 gespecialiseerde NCV-diëtisten die alles weten over gezond glutenvrij, ondersteunen de NCV-leden bij een gezond glutenvrij dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *