‘Okseltransplantatie oplossing voor extreme lichaamsgeur’

Een Belgische bio-ingenieur heeft mogelijk dé oplossing gevonden voor mensen die extreem veel last hebben van lichaamsgeuren. Chris Calleweart bewijst in zijn doctoraatsonderzoek dat een antitransparant geen zin heeft, maar een zogenoemde bacteriële okseltransplantatie wel.

Lichaamsgeur ontstaat door de aanwezigheid van de ‘foute’ bacteriën die zweet omzetten in vluchtige stinkende componenten. In de oksel zijn dat vooral corynebacteriën en op synthetische kleding zijn dat micrococcen. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is antitranspirant geen oplossing tegen een stinkende lichaamsgeur. Integendeel, het kan zelfs zorgen voor een toename van de corynebacteriën.”

Donor
Een andere, nieuwe oplossing is een ‘bacteriële okseltransplantatie’. “Dat wil zeggen dat een gezond (niet-ruikend) geheel van okselbacteriën van een familielid overgebracht wordt naar de persoon die er last van heeft”, aldus Callewaert. Concreet moet de persoon die last heeft een week lang antibioticazalf gebruiken en worden zijn oksels net voor de ‘transplantatie’ steriel gemaakt. De donor, waarvan onderzocht wordt of hij over ‘goede’ bacteriën beschikt, mag zijn oksels dan weer vier dagen niet wassen. “Die bacteriën worden overgebracht op de steriele oksel en geïncubeerd met een pleister. Voor bijna alle achttien proefpersonen in het onderzoek zorgde de techniek voor een verbetering op korte termijn (1 maand); voor de helft van de proefpersonen ook op lange termijn (3 maanden of langer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *